Ciasto migdałowe w każdej chwili

Ciasto migdałowe w każdej chwili

To eleganckie ciasto wykorzystuje magię niepozornego składnika, który mogłeś przegapić podczas wycieczki po sklepowych alejkach do pieczenia: pasty migdałowej. Pasta migdałowa, wytwarzana w wyniku drobnego przetworzenia blanszowanych migdałów i cukru na pastę, sprzedawana zazwyczaj w tubkach lub małych słoiczkach, to uniwersalny sposób na dodanie wilgoci, bogactwa, słodyczy i (duh) wspaniałego migdałowego smaku do wszelkiego rodzaju wypieków. Niewielka ilość opcjonalnego ekstraktu migdałowego w tym cieście jeszcze bardziej podkreśla jego cudowny orzechowy smak. Samo ciasto ma delikatny, puszysty miękisz i chrupiące brzegi pokryte cukrem tostowym, dzięki czemu może służyć zarówno jako elegancki deser na przyjęcie obiadowe , jak i odpowiedni kawałek na śniadanie. Choć samo w sobie jest pyszne, to jednak doskonale smakuje z łyżką delikatnie ubitej śmietany i wybranymi owocami sezonowymi: macerowanymi truskawkami, dojrzałymi morelami lub brzoskwiniami, kompotem wiśniowym, świeżymi figami z miodem, gotowanymi gruszkami – rozumiecie sami. Ciasto + owoce=dobre. -Christina Chaey

Wszystkie produkty prezentowane w Bon Appétit są niezależnie wybierane przez naszych redaktorów. Jednakże, jeśli kupisz coś za pośrednictwem poniższych linków, otrzymamy prowizję partnerską.

Składniki

Olej roślinny w sprayu nieprzywierający

szklanki (156 g) mąki uniwersalnej

łyżki proszek do pieczenia

1

łyżka Diamond Crystal lub ½ łyżeczki Morton sól koszerna

7

oz. pasty migdałowej (około ¾ szklanki)

szklanki (250 g) cukru

1

szklanki (2 laski) niesolonego masła, temperatura pokojowa

5

dużych jajek, temperatura pokojowa

1

łyżka ekstraktu waniliowego

¼

łyżka ekstrakt migdałowy (opcjonalnie)

Bita śmietana i/lub dojrzałe letnie owoce (do podania; opcjonalnie)

Przygotowanie

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 325°. Tortownicę lub foremkę o średnicy 9 cali posmarować lekko nieprzywierającym olejem roślinnym w sprayu . Wyłóż dno okrągłym kawałkiem papieru pergaminowego i lekko posmaruj pergamin sprayem zapobiegającym przywieraniu. Whisk 1¼ filiżanki (156 g) mąki uniwersalnej, 1¼ łyżeczki proszku do pieczenia, i 1 łyżeczka soli koszernej Diamond Crystal lub ½ łyżeczki soli Morton w małej misce, aby się połączyć.

Krok 2

Ubij 7 uncji. pasty migdałowej (około ¾ filiżanki) i 1¼ filiżanki (250 g) cukru w misie miksera wyposażonego w przystawkę łopatkową na średnio-niskiej prędkości, aż do połączenia i powstania drobnych okruchów, około 4 minut (kilka okruchów może od czasu do czasu wyskoczyć z miski; przykrycie miksera ręcznikiem kuchennym pozwoli je zatrzymać). Zwiększyć prędkość do średnio-wysokiej i dodać 1 filiżankę (2 laski) niesolonego masła o temperaturze pokojowej. Ubijaj, od czasu do czasu zgarniając boki miski elastyczną gumową szpatułką, do uzyskania jasnej i puszystej masy, około 3 minut. Zmniejsz prędkość do średniej i dodaj 5 dużych jajek , o temperaturze pokojowej, w 3 dodawanych porcjach (zacznij od 2, dodaj kolejne 2, a następnie dodaj ostatnie), zeskrobując boki i dno miski i upewniając się, że jajka są w pełni połączone pomiędzy każdą dodaną porcją. Wmieszaj 1 łyżkę ekstraktu waniliowego i ¼ łyżki ekstraktu migdałowego (jeśli używasz), a następnie zmniejsz prędkość do niskiej i stopniowo dodawaj suche składniki. Ubijaj do momentu połączenia składników (uważaj, aby nie przesadzić z ilością).

Krok 3

Przelej ciasto do przygotowanej formy i wygładź wierzch małą szpatułką lub łyżką. Piec ciasto do momentu, gdy tester włożony do środka wyjdzie czysty, 55-65 minut. Przenieś ciasto na stojak druciany i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Krok 4

Wyciągnij ciasto na stojak druciany; usuń i wyrzuć pergamin. Odwróć ciasto prawą stroną do góry i pokrój na plastry. Podawaj z bitą śmietaną i ulubionymi dojrzałymi letnimi owocami, jeśli chcesz.

Do przodu: Ciasto można upiec 1 dzień wcześniej. Przechowywać szczelnie owinięte w temperaturze pokojowej.