Makaron z letnim kabaczkiem i wystarczającą ilością anchois

Makaron z letnim kabaczkiem i wystarczającą ilością anchois

W porównaniu ze swoimi rodakami (patrząc na ciebie, pomidory i owoce pestkowe!), garść kabaczków na dnie pudełka CSA nie wywołuje wielkiego entuzjazmu. Ale dla mnie lato oznacza poszukiwanie nowych sposobów przyrządzania tego niedocenianego warzywa. Mój ulubiony? Ten prosty, jedwabisty sos z cukinii, dużej ilości szalotki i plątaniny anchois. Wszystkie składniki swobodnie wrzucone do garnka i gotowane do miękkości sprawiają, że stosunek nakładu pracy do nagrody w przypadku tego sosu jest wręcz niewiarygodny. Tosty z orzechów laskowych, posmarowane masłem, stanowią doskonałe podkreślenie, nadając sosowi teksturę i orzechowy smak. Kremowa konsystencja bez kropli śmietany i prawie dwa kilogramy cukinii (potas! witamina C!) sprawiają, że ten makaron jest doskonały w towarzystwie kilku kieliszków zimnego białego wina. Poszukaj jaskrawożółtej cukinii, takiej jak Gold Bar, aby uzyskać najbardziej słoneczny kolor. –Shilpa Uskokovic

Wszystkie produkty prezentowane w Bon Appétit są niezależnie wybierane przez naszych redaktorów. Jednakże, jeśli kupisz coś za pośrednictwem poniższych linków, otrzymamy prowizję partnerską.

Składniki

4-6 porcji

funta żółtego letniego kabaczka (około 3 duże), przepołowionego wzdłuż, pokrojonego w plasterki

1

funt. szalotki, pokrojone w plasterki

6

ząbki czosnku, pokrojone w plasterki

10

filety anchois pakowane w oleju

filiżanka oliwy z oliwek extra vergine

1

łyżka rozgniecionych płatków czerwonej papryki

1

łyżka mielona kurkuma

sól koszerna

½

filiżanki grubo posiekanych blanszowanych orzechów laskowych

2

łyżka niesolonego masła, pokrojonego na kawałki

1

funt spaghetti, linguine, bucatini, lub innego długiego makaronu

2

łyżka świeżego soku z cytryny

Tartego parmezanu i listków bazylii (do podania)

Przygotowanie

Krok 1

Połącz kabaczek, szalotkę, czosnek, anchois, oliwę, płatki czerwonej papryki i kurkumę w dużym naczyniu żaroodpornym lub innym ciężkim garnku; wymieszaj, aby obtoczyć warzywa. Postawić garnek na średnim ogniu, przykryć i gotować, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa będą bardzo miękkie, ale nie nabiorą koloru, 20-25 minut. Przełożyć do blendera; garnek pozostawić. Zmiksować masę z kabaczka na gładką masę. Doprawić purée z kabaczka solą.

Krok 2

Orzechy laskowe i masło gotować na małej patelni na średnim ogniu, często mieszając, aż orzechy staną się złociste, 6-8 minut (orzechy będą się nadal gotować na wolnym ogniu). Dopraw solą.

Krok 3

Gotuj makaron w dużym garnku z wrzącą, osoloną wodą, aż będzie al dente, około 1 minutę krócej niż podano na opakowaniu. Odcedź, zachowując 1 filiżankę płynu do gotowania makaronu.

Krok 4

Przenieś makaron do zarezerwowanego garnka; wlej przecier z kabaczka i ½ filiżanki płynu do gotowania makaronu. Gotuj na średnio-wysokim ogniu, często mieszając i dodając więcej płynu do gotowania makaronu po łyżce stołowej lub dwóch w razie potrzeby, aż sos zgęstnieje i pokryje makaron, około 2 minuty. Wymieszać z sokiem z cytryny. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw większą ilością soli.

Krok 5

Rozdziel makaron do płytkich misek lub ułóż na półmisku. Na wierzchu ułóż parmezan i bazylię. Spoon hazelnuts over.