Tosty z suszonych pomidorów wiśniowych

Tosty z suszonych pomidorów wiśniowych

Pomidory koktajlowe latem mają magiczną moc przyciągania. W jednej chwili przechadzasz się po targu rolnym, a w następnej idziesz, dźwigając sześć drogocennych kufli z kolorowymi małymi kulkami. To słodkie, soczyste bomby smakowe, które nie wymagają wiele pracy, aby wyróżnić się w przepisie. Wystarczy podsmażyć je na patelni z odrobiną czosnku i soli, aby w mgnieniu oka stały się puszyste. W ciągu kilku minut są gotowe do nałożenia na pikantny jogurt lub labneh, posypane świeżym szczypiorkiem i tłustymi anchois dla podkreślenia smaku umami. Wielkie grzanki to wspaniała kolacja, i my to wiemy. -Rachel Gurjar

Wszystkie produkty prezentowane w Bon Appétit są niezależnie wybierane przez naszych redaktorów. Jednakże, jeśli kupisz coś za pośrednictwem poniższych linków, otrzymamy prowizję partnerską.

Składniki

2 porcje

¾

filiżanki labneh (libańskiego jogurtu odcedzonego) lub zwykłego pełnotłustego jogurtu greckiego

½

łyżki. drobno starta skórka z cytryny

1

łyżka świeżego soku z cytryny

½

łyżka soli koszernej Diamond Crystal lub ¼ łyżeczki soli Morton, plus więcej

2

łyżki stołowe. (lub więcej) oliwy z oliwek extra vergine, podzielonej

2

1″-grube kromki chleba na zakwasie

4

ząbki czosnku, drobno posiekane

1

lb. pomidorki koktajlowe

fileciki anchois pakowane w oleju, posiekany szczypiorek i glazura balsamiczna (do podania)

sól morska w płatkach

Przygotowanie

Krok 1

Wymieszaj labneh, skórkę z cytryny, sok z cytryny i ½ łyżeczki Diamond Crystal lub ¼ łyżeczki soli. Diamond Crystal lub ¼ łyżeczki soli koszernej Morton w małej misce do połączenia.

Krok 2

Rozgrzej 1 łyżkę oleju na średniej patelni na średnim ogniu. Pieczywo tostowe, obracając w połowie i dolewając więcej oleju, jeżeli patelnia wydaje się sucha, opiekaj do uzyskania złotobrązowego koloru i chrupkości, około 2 minuty na stronę. Przełóż na talerze.

Krok 3

Na tej samej patelni rozgrzej pozostałą 1 łyżkę oleju. Gotuj czosnek, mieszając, aż stanie się aromatyczny, około 30 sekund. Dodaj pomidory i gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż pojawią się pęcherze i zaczną mięknąć, ok. 3 minuty. Rozbić część pomidorów łyżką i dalej gotować, aż puszczą trochę soku i zaczną się zapadać, jeszcze około 2 minuty. Dopraw solą koszerną.

Krok 4

Rozłóż mieszankę labneh na grzankach; nałóż na nią pomidory. Na wierzchu ułóż anchois i szczypiorek, skrop glazurą balsamiczną i dopraw solą morską.