Możesz sprawić, że ryba z puszki za 5 lub mniej dolarów będzie wyglądać jak wykwintne danie

Możesz sprawić, że ryba z puszki za 5 lub mniej dolarów będzie wyglądać jak wykwintne danie

W Tanich trikach pomożemy ci jak najlepiej wykorzystać codzienne artykuły z supermarketu. Dziś – zamiana puszki ryby w odżywczy posiłek.

Niezależnie od tego, czy identyfikujesz się jako „gorąca dziewczyna”, czy zwykły człowiek, prawdopodobnie masz w swojej spiżarni co najmniej kilka puszek ryby. Chociaż półki sklepów w moim sąsiedztwie są pełne puszek z najlepszymi przyprawionymi rybami, jakie Europa ma do zaoferowania za 26 dolarów, nie mogę na nie pozwolić, biorąc pod uwagę mój budżet na zakupy. Wolę kupować tańsze, mniej niż 5-dolarowe puszki z rybami w oleju w moim supermarkecie i zhuzh je samodzielnie.

Sięgam po puszki z etycznie pozyskiwanym tuńczykiem, sardynkami i makrelą takich marek, jak Wild Planet, Season czy 365. W ten sposób w mniej niż 10 minut, przy użyciu składników, które mam już w kuchni, puszka ryby zamienia się w solankowy, pełen smaku i przygód posiłek. Bez względu na to, czy jest to lunch dla jednej osoby, czy centralna przekąska, gdy mam gości, wszystko, czego potrzebujesz do towarzystwa, to kawałek chleba, może zimny kieliszek wina, i jesteśmy w biznesie.

Sięgnij do szafki z przyprawami

Jeśli chodzi o wzbogacanie ryby z puszki, skłaniam się ku pikantnym i aromatycznym przyprawom. Oznacza to płatki chili, takie jak czerwona kruszona, Aleppo, Urfa i gochugaru. Zastanów się, czy szukasz mocnego ciepła, czy bardziej łagodnego, i wybierz odpowiednio.

Całe nasiona, takie jak koper włoski, kmin rzymski i kolendra, są również priorytetem, albo lekko opiekane na suchej patelni, albo zgniecione w moździerzu i tłuczku lub młynku do przypraw, aby uwolnić najpotężniejszy aromat.

Nie należy również zapominać o różnych odmianach mielonych przypraw, takich jak kurkuma, papryka, sproszkowane chili i sumak, lub mieszankach przypraw, takich jak za’atar, baharat i chaat masala. Szczególnie dobrze sprawdzają się one w przypadku ryb, gdy wymiesza się je z majonezem lub sokiem z cytrusów.

Przeszukaj półkę z przyprawami

Prawie każdą pastą w słoiku lub tubce można posmarować puszkę z rybą: majonezem, musztardą Dijon, gochujang, harissą, yuzu kosho, ambą… rozumie się samo przez się. Aby uzyskać bardziej wyraziste, pikantne, słodkie, aromatyczne lub słone smaki, rozważ inne konserwowane i marynowane rzeczy. Sięgnij po kimchi, marynatę z limonki, konserwowaną cytrynę, kapary, marynowane jalapeńskie papryczki i korniszony – po prostu dobrze je posiekaj przed dodaniem do ryby, aby ułatwić nabieranie.

Nie zapomnij o szufladzie z produktami

Świeżo posiekane pomidory, chili i zioła lub świeży sok i skórka z cytrusów dobrze komponują się z słoną, słoną rybą. Połącz pomidora z czymś pikantnym lub marynowanym; chili lub cytrusy z aromatycznym suszonym ziarnem; a pokrojoną w plasterki cebulę lub szalotkę ze słodką lub słoną przyprawą. Dopasuj poziom soli do smaku, doprawiając na bieżąco.

Połącz wszystko w całość

Możesz dodawać składniki do puszki, aż w zasadzie powstanie sałatka, ale trzy lub mniej dodatków to najbardziej efektywne czasowo i ekonomicznie rozwiązanie. Jeśli chodzi o kombinacje smakowe, nie ma złych odpowiedzi, ale warto zastanowić się nad tym, co już wiesz, że się sprawdza: Jakie suche przyprawy, algi lub zioła wrzucasz do swojego ulubionego makaronu lub pieczeni razem z udkami kurczaka? Jaką przyprawą posmarowałbyś kanapkę z tuńczykiem i czy sięgnąłbyś po inne smarowidło w zależności od tego, czy położyłbyś słodkiego pomidora w plasterkach, czy pikantną marynowaną paprykę? Zasadniczo nie przesadzaj z ilością soli, ciepła lub solanki, upychając w puszce produkty o podobnym smaku – ryba nadal jest gwiazdą przedstawienia.

Oto kilka pomysłów, które pomogą Ci się rozruszać:

  • Sardynki + płatki chili + świeży posiekany pomidor
  • Tuńczyk + rozgniecione ziarna kopru włoskiego + mielona cytryna
  • Makrela + pełnoziarnistamusztarda dijon + plasterki cornichon
  • Sardynki + posiekane oliwki Castelvetrano lub kalamata + harissa
  • Tuńczyk + majonez + furikake + marynowane jalapeños
  • Makrela + kapary + posiekane kalabryjskie chile

Gdzie znaleźć dobre rzeczy:

Image may contain: Text, Label, Human, and Person

Jeśli myślisz, że nie znosisz tuńczyka z puszki, nie jadłeś odpowiedniego tuńczyka z puszki.