Nie sądzę, aby wspaniały stek potrzebował czegoś więcej niż soli i pieprzu, ale to kremowe połączenie masła i sosu Sriracha z pewnością nie zaszkodzi. Podstawą jest karmelizowane miso, które pogłębia jego aromat i dodaje ciała gotowemu sosowi. Do tego dochodzi pikantność i delikatny impuls ciepła z octowego sosu Sriracha. Jest wystarczająco wyrazisty, aby przebić się przez intensywność dobrze wysmażonego steku, jak spóźniony pasażer dojeżdżający do pracy w godzinach szczytu, ale będzie również fantastyczny do każdego innego białka, takiego jak tofu, kurczak, a nawet ryba. Przechowuj go w cieple do czasu, aż będzie gotowy do użycia, a jeśli miso przyniesie niepożądane grudki, szybkie pulsowanie blenderem zanurzeniowym wygładzi je i stworzy najbardziej jedwabisty sos z możliwych. -Chris Morocco
Wszystkie produkty prezentowane na stronie Bon Appétit są niezależnie wybierane przez naszych redaktorów. Jednakże, jeśli kupisz coś za pośrednictwem poniższych linków detalicznych, otrzymamy prowizję partnerską.
Składniki
4 porcje
2
Steki New York strip o grubości 1 cala (około 12 uncji każdy)
każdy)
Sól koszerna
2
Łyżka oliwy z oliwek extra vergine lub oleju roślinnego
5
Łyżka masła niesolonego pokrojonego na kawałki. niesolone masło, pokrojone na kawałki, podzielone
2
łyżki. białego lub żółtego miso
½
filiżanki Sriracha
2
cebule, cienko pokrojone
Przygotowanie
Krok 1
Rozgrzej suchą, dużą, ciężką patelnię, najlepiej żeliwną, na średnim ogniu. Dopraw steki obficie solą, a następnie posmaruj je olejem. Gdy patelnia jest bardzo gorąca, smaż steki, obracając je co około 2 minuty, aż się mocno zrumienią, a termometr umieszczony w najgrubszej części wskaże 120° dla średnio krwistych steków (wewnętrzna temperatura powinna wzrosnąć do około 130°, gdy steki odpoczną), 8-10 minut. Przenieś steki na stojak druciany umieszczony na blasze do pieczenia z obręczą i pozostaw na 10 minut.
Krok 2
W międzyczasie, rozpuść 1 łyżkę masła w małym rondelku na średnim ogniu. Dodaj miso i gotuj, stale mieszając i zeskrobując dno rondla, aż miso ściemnieje o kilka odcieni i zacznie pachnieć tostami i orzechami (będzie przywierać do rondla), około 4 minut. Wlej ¼ szklanki wody i ubijaj do połączenia, skrobiąc dno patelni, aby uwolnić przyrumienione kawałki. Dodaj Srirachę i pozostałe 4 łyżki masła; gotuj, ciągle ubijając, aż masło się rozpuści, a sos będzie gładki. Doprawić solą. Jeśli miso jest nieco grudkowate, użyj blendera zanurzeniowego, aby zmiksować sos bezpośrednio na patelni do uzyskania gładkiej konsystencji (lub ostrożnie zmiksuj w zwykłym blenderze).
Krok 3
Przenieś steki na deskę do krojenia i pokrój w plastry wzdłuż włókien. Ułożyć na półmisku i polać łyżką sosu maślanego; na wierzchu ułożyć cebulki szalotki. Serve remaining butter sauce alongside.