Krwawa Mary Salmorejo

Krwawa Mary Salmorejo

Przez całe lato przygotowuję zupy pomidorowe na zimno, ponieważ notorycznie nie udaje mi się wykorzystać wszystkich odmian z mojego cotygodniowego pudełka z produktami CSA. Kiedy osiągnęłam już maksymalny poziom BLT, a mato są na ostatnich nogach, wrzucam je do blendera i wypijam rezultat (nie oceniaj, dopóki nie spróbujesz) z wysokiej szklanki jak słony, niezwykle orzeźwiający smoothie.

Tym, co odróżnia salmorejo od gazpacho – innej hiszpańskiej zupy pomidorowej na ciepłą pogodę – jest dodanie chleba jako zagęstnika. Ja lubię tostowany biały chleb ze względu na złożone nuty smakowe i aksamitną konsystencję, którą zapewnia. Schłodzoną zupę rozlewamy do miseczek i podajemy jak Krwawą Mary z pikantnymi, mięsnymi i solankowymi dodatkami, które sprawiają, że czujemy się jak pełnowartościowy posiłek. -Kendra Vaculin

Wszystkie produkty prezentowane w Bon Appétit są niezależnie wybierane przez naszych redaktorów. Jednakże, jeśli kupisz coś za pośrednictwem poniższych linków, otrzymamy prowizję partnerską.

Składniki

4 porcje

2

½”-grube kromki białego chleba, tosty, pokrojone na kawałki

1

ząbek czosnku, drobno starty

2

funt. pomidory heirloom lub beefsteak

1

łyżka octu sherry lub czerwonego octu winnego

łyżka soli Diamond Crystal lub 1 łyżka soli koszernej Morton

½

łyżka wędzonej papryki

świeżo zmielony czarny pieprz

filiżanka oliwy z oliwek extra vergine

przepołowione jajka sadzone, szynka prosciutto lub jamón Serrano, nadziewane zielone oliwki, filety anchois i/lub pikle (do podania; opcjonalnie)

Rozdrobnione płatki czerwonej papryki i drobno posiekana natka pietruszki (do podania)

Przygotowanie

Krok 1

Rozetrzyj chleb, czosnek, pomidory, ocet, sól i paprykę w blenderze do uzyskania gładkiej konsystencji; dopraw mieszankę obficie czarnym pieprzem. Przy włączonym silniku stopniowo dolewać olej i mieszać do uzyskania emulsji. Przenieść zupę do szczelnego pojemnika; przykryć i schłodzić do bardzo niskiej temperatury, co najmniej 30 minut.

Krok 2

Rozlać zupę do misek, nałożyć połówki jajek i szynkę, jeżeli jest używana. Oliwki, anchois i/lub pikle nadziać na szpikulce i ułożyć w miseczkach (lub podawać razem z zupą). Posyp płatkami czerwonej papryki, natką pietruszki i większą ilością czarnego pieprzu.

Przygotowanie: Zupę można przygotować 4 godziny wcześniej. Przechowywać w chłodnym miejscu. Whisk just before serving.