Homemade Refried Beans

Homemade Refried Beans

Wyjaśnijmy coś tutaj: Tak, możesz kupić smażoną fasolę w puszce i tak, możesz zrobić pół-domową wersję z fasolą z puszki. Oba są w porządku, gdy jesteś bardzo krótki na czas, ale nie będzie pasować do bogactwa lub tekstury tych wykonanych od podstaw. Ten przepis pochodzi od Richarda Martineza, taty autora książki kucharskiej i byłego starszego redaktora żywności BA Ricka Martineza. Richard sprawia, że jego frijoles refritos przy użyciu boczku i, „jakby to nie było wystarczająco pyszne,” Rick pisze, „nie ma soli suszone brzuch wieprzowy gotowane z fasoli! To znaczy, jak można nie kochać tej fasoli?” Richard używa suszonej fasoli pinto, ale z pewnością możesz zastąpić ją czarną fasolą lub fasolą kidney, jeśli właśnie to masz pod ręką.

Jeśli jesteś początkujący w przygotowywaniu domowej smażonej fasoli, pamiętaj o dwóch rzeczach. Po pierwsze, weź fartuch i starą koszulę z długim rękawem przed smażeniem, ponieważ fasola i jej płyn do gotowania łatwo się rozpryskują. Po drugie, pamiętaj, aby nie przesadzić z przyprawami; zarówno peklowana wieprzowina, jak i boczek zawierają sporo soli i nie ma powrotu, jeśli przesadzisz. Do podania nie potrzeba wiele dodatków, ale Rick poleca świeże pico de gallo i kruszonkę queso fresco. Możesz też ułożyć je na tostadzie, włożyć do enchiladas, podać jako dodatek do tamales lub spróbować odtworzyć ulubione taco śniadaniowe Ricka z fasoli, koryzo i salsy.

Składniki

Robi 2 kwarty

½

średnia cebula, posiekana

½

zielona papryka, posiekana

2

ząbki czosnku, drobno starte

1

funt suszonej fasoli pinto, opłukanej, przebrana

5

uncje solonej wieprzowiny lub grubo krojonego boczku, pokrojonego na ½-calowe kawałki

4

łyżeczki soli koszernej

1

filiżanka smalcu lub wytopionego tłuszczu z boczku, podzielona

Pico de gallo i pokruszony queso fresco (do podania)