Łatwe Fish Tacos z pikantnym sosem

Łatwe Fish Tacos z pikantnym sosem

Te proste smakowe szybko gotujące się rybne tacos są dokładnie tym, co chcesz zrobić w pracowity weekendowy wieczór. Flaky biała ryba jak dorsz lub halibut pracuje najlepszy tutaj. Filety naciera się na sucho mieszanką przypraw z kminu rzymskiego, papryki, pieprzu cayenne i soli, a następnie smaży na patelni, aż uzyskają głęboką, aromatyczną skórkę. Umieść łuskane kawałki ryby na ciepłych, zwęglonych tortillach (preferujemy tortille kukurydziane, ale tortille z mąki też się sprawdzają) i uzupełnij je chrupiącym, rozdrobnionym sosem, który jest ubrany w świeży sok z limonki i oliwę z oliwek. Skrop wszystko trzyskładnikowym pikantnym sosem do ryb (połączenie kwaśnej śmietany, ostrego sosu czosnkowo-chili i więcej soku z limonki), który można podkręcić do swojego smaku.

A jeśli zapomniałeś tortilli? Podawaj przyprawione filety rybne na ryżu z czarną fasolą i dużą ilością świeżej kolendry, aby uzyskać najłatwiejszą rybę inspirowaną meksykańskimi nie-tacos w historii.

Wszystkie produkty prezentowane na stronie Bon Appétit są niezależnie wybierane przez naszych redaktorów. Jednakże, gdy kupisz coś za pośrednictwem poniższych linków detalicznych, zarabiamy prowizję partnerską.

Składniki

4 porcje

Sos

1

kubek kwaśnej śmietany lub zwykłego jogurtu greckiego z pełnego mleka

2

łyżka srirachy

1

łyżka. świeżego soku z limonki

1

łyżka soli koszernej Diamond Crystal lub ½ łyżeczki soli koszernej Morton

¼

łyżka cukru

Tacos i montaż

¼

mała główka kapusty, cienko pokrojona

2

łyżka. świeży sok z limonki

3

łyżka oliwy z oliwek extra vergine, podzielona

3

łyżka Diamond Crystal lub 1¾ łyżki Morton sól koszerna, podzielona

1

łyżka mielonego kminku

1

łyżka papryki

½

łyżka pieprzu cayenne

lb. bez skóry, bez kości filety z dorsza lub halibuta

Ciepłe małe tortille kukurydziane, cienko pokrojona czerwona cebula, cienko pokrojone jalapeño, liście kolendry z delikatnymi łodygami, i limonki (do podania)

Przygotowanie

Sos

Krok 1

Ubij 1 filiżankę kwaśnej śmietany lub zwykłego jogurtu greckiego z pełnego mleka, 2 łyżki. sriracha, 1 łyżka świeżego soku z limonki, 1 łyżeczka Diamond Crystal lub ½ łyżeczki Morton soli koszernej, ¼ łyżeczki cukru i 2 łyżki wody w małej misce do połączenia. Przykryj i schłódź sos do czasu, aż będzie gotowy do użycia.

Do przodu: Sos może być przygotowany 1 dzień wcześniej. Przechowuj w lodówce.

Tacos i montaż

Krok 2

Wrzuć ¼ małej główki kapusty, cienko pokrojonej, 2 łyżki świeżego soku z limonki, 1 łyżkę oliwy z oliwek extra vergine, i 1 łyżkę Diamond Crystal lub ½ łyżeczki Morton soli koszernej do średniej miski, aby połączyć. Odstaw slaw na bok.

Krok 3

Wymieszaj 1 łyżkę mielonego kminu rzymskiego, 1 łyżkę papryki, ½ łyżeczki pieprzu cayenne, i pozostałe 2 łyżki Diamond Crystal lub 1¼ łyżeczki soli koszernej Morton. Morton kosher salt w małej misce, aby połączyć.

Krok 4

Umieść 1½ lb. bez skóry, bez kości filetów z dorsza lub halibuta na małej blasze do pieczenia lub talerzu i posyp mieszanką przypraw, aby je pokryć. Skrop pozostałą 2 łyżkami oliwy z oliwek extra vergine nad rybą i pocieraj rękoma tak, aby lekka pasta utworzyła się na rybie bez suchych miejsc.

Krok 5

Rozgrzej suchą, nieprzywierającą patelnię na średniej wysokości. Gotuj ryby, delikatnie przewracając z łopatką rybną w połowie drogi, aż do uzyskania złotego koloru i mięso jest nieprzezroczyste i łatwo się łuszczy widelcem, około 12 minut łącznie. Zdejmij z ognia.

Krok 6

Aby podać, połóż na ciepłych małych tortillach kukurydzianych kawałki ryby i zarezerwowany slaw. Na wierzchu ułóż cienko pokrojoną czerwoną cebulę, cienko pokrojone jalapeño, i liście kolendry z delikatnymi łodygami . Podawaj z kawałkami limonki do wyciskania.