Klasyczne danie sycylijskie, pasta alla Norma to świetny sposób na wykorzystanie nadmiaru dwóch letnich gwiazd: bakłażana i świeżej bazylii. Gotowane aż lekko brązowy na zewnątrz i kremowy w środku, kostki bakłażana są wrzucane do prostego sosu pomidorowego z makaronem, a następnie wykończone słonym serem ricotta salata i prysznicem bazylii dla herby świeżości. Każdy kształt makaronu się tu sprawdzi, ale my lubimy grubsze rurki, takie jak calamarata lub rigatoni- ich puste środki zapewniają dużo miejsca na ukrycie sosu.
Norma w tytule dania to tytułowa bohaterka włoskiej opery Vincenzo Belliniego, która, podobnie jak nazwany po niej makaron, jest godna uwagi ze względu na swoje liryczne piękno. Jeśli jednak trzeba nieco skorygować te nuty (mówimy teraz o przepisie na makaron alla Norma), jest on całkiem wyrozumiały. Ricotta salata jest wysuszonym kuzynem zwykłej, starej mlecznej ricotty – ale nie zastępuj tego świeższego sera, jeśli nie możesz go znaleźć. Zamiast tego sięgnij po inne suche, twarde sery, takie jak parmezan czy Pecorino Romano. Te trzy sery mają zupełnie inne smaki, ale równie dobrze sprawdzą się w tym daniu z makaronem.
Wszystkie produkty prezentowane na stronie Bon Appétit są niezależnie wybierane przez naszych redaktorów. Jednakże, gdy kupisz coś poprzez poniższe linki detaliczne, otrzymamy prowizję partnerską.
Składniki
4 porcje
1
28-oz puszka całych, obranych pomidorów
⅓
filiżanka plus 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
1
funt. Bakłażan japoński lub ziemniak, pokrojony na ½” kawałki
2½
łyżki Diamond Crystal lub 1½ łyżki Morton soli koszernej, podzielone, plus więcej
3
ząbki czosnku, cienko pokrojone
½
łyżki. pokruszone płatki czerwonej papryki
3
łyżka podwójnie skoncentrowanej pasty pomidorowej
2
łyżka grubo posiekanego oregano
1
lb. makaron rurkowy (taki jak calamarata lub rigatoni)
4
oz. ricotta salata, shaved
Urwane liście bazylii (do podania)
Świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie
Krok 1
Zrzućjedną 28-oz. can whole peeled tomatoes with juices into a medium bowl; crush tomatoes with your hands. Odłóż na bok.
Krok 2
Podgrzej ⅓ filiżanki oliwy z oliwek extra vergine w dużym Dutch oven lub innym ciężkim garnku na średniej wysokości. Dodaj 1 lb. Japoński lub globalny bakłażan, pokrój na ½” kawałki, i posyp 1 łyżką Diamond Crystal lub ½ łyżką Morton soli koszernej . Gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż bakłażan zmięknie i stanie się złotobrązowy, 6-8 minut. Przełóż do miski.
Krok 3
Podgrzej pozostałe 2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine w tym samym garnku na średnim ogniu. Gotuj 3 ząbki czosnku, cienko pokrojone , i ½ łyżki pokruszonych płatków czerwonej papryki , stale mieszając, aż do uzyskania aromatu, około 1 minuty. Dodaj 3 łyżki podwójnie skoncentrowanej pasty pomidoroweje i gotuj, mieszając, aż do uzyskania ciemnego koloru, około 2 minut. Dodaj 2 łyżki grubo posiekanego oregano, 1½ łyżeczki soli koszernej Diamond Crystal lub 1 łyżeczkę soli Morton i zarezerwowane pomidory. Doprowadzić do wrzenia i gotować, mieszając od czasu do czasu, aż sos lekko zgęstnieje, około 5 minut. Wróć bakłażana do garnka i gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż bakłażan będzie całkowicie miękki i smaki się połączą, około 2 minuty.
Krok 4
W międzyczasie, gotuj 1 lb. makaron rurkowy (taki jak calamarata lub rigatoni) w dużym garnku wrzącej, osolonej wody, mieszając od czasu do czasu, aż będzie al dente. Odcedź, zachowując 1 szklankę płynu z gotowania makaronu.
Krok 5
Dodaj makaron i ½ szklanki płynu z gotowania makaronu do sosu. Gotuj, często mieszając i dodając więcej płynu do gotowania makaronu w razie potrzeby, aż sos zgęstnieje i pokryje makaron, około 2 minuty.
Krok 6
Podziel makaron między płytkie miski. Na wierzchu połóż 4 uncje ricotta salata, shaved, dzieląc równomiernie, i porwane liście bazylii. Doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem.