Programy i filmy o jedzeniu, które redaktorzy BA oglądają w sierpniu

Programy i filmy o jedzeniu, które redaktorzy BA oglądają w sierpniu

Zbyt łatwo mogę wpaść w króliczą norę mediów spożywczych, przypadkowo oglądając godziny Top Chef, ciastka IG reels, i nasze własne testowe kuchenne filmy na YouTube. A teraz, gdy jesteśmy w sierpniowym upale i jest zdecydowanie za gorąco, by ugotować coś wystawnego na kuchence, oglądam, jak inni tworzą posiłki w telewizji, nie musząc opuszczać mojej kanapy. Patrzenie, jak ludzie przygotowują jedzenie na ekranie jest zarówno magiczne, jak i hipnotyzujące, to powitanie w czyjejś kuchni bez konieczności zajmowania się sprzątaniem.

Moi koledzy z Bon Appétit czują to samo. Oglądamy dużo treści związanych z jedzeniem, bez względu na temperaturę. Oto więc programy kulinarne Netflixa i Hulu plus filmy na YouTube i TikToks, jeśli chcesz się przełączyć – które polecamy w tym miesiącu. Mamy obsesję na punkcie ulicznego jedzenia z Oahu, The Bear i wszystkich podobnych programów, a także dziecięcych bake-offów. Jeśli jesteście tacy jak ja, możecie chwycić ulubioną przekąskę i wygospodarować trochę czasu na ten program.


Street Food: USA, Episode 5: Oahu

Wciąż myślę o krabowych omletach szefa kuchni z Bangkoku Jaya Fai z pierwszego sezonu Netflix’s Street Food. Ten sezon skupia się na Stanach Zjednoczonych, a odcinek piąty dotyczy ulicznych potraw z Oahu i ludzi, którzy za nimi stoją, takich jak James Martin z food trucka Da Bald Guy. Jego jedzenie, takie jak smażone na patelni poke i kalbi bez kości, jest dziedzictwem rodzinnych tradycji i przepisów Martina i szybko kazało mi szukać lotów do Oahu. –Kate Kassin, editorial operations associate


The Bear

Każdy odcinek nakręca mnie przez paraliżujący niepokój, komediową radość i kulinarną zazdrość. To świadectwo boleśnie autentycznego portretu życia na zapleczu restauracji, ujawniającego traumę, z jaką aspirujący szefowie kuchni mogą się zmierzyć, by zdobyć szansę na gwiazdę Michelin. Obsada spędziła miesiące szkoląc się w akademiach kulinarnych i elitarnych restauracjach w całym kraju, i według tych, którzy przeżyli to naprawdę, ten program ma rację. Pełna seria pojawiła się na Hulu w zeszłym miesiącu, ale ja już jestem na sierpniowym re-binge. -Dan Siegel, starszy dyrektor ds. rozwoju kreatywnego, food


Boiling Point

Jeśli pochłonąłeś The Bear i wciąż słyszysz we śnie „tak, szefie”, możesz zafundować sobie kolejny kuchenny chaos dzięki filmowi Boiling Point. Podobnie jak w The Bear, zostajesz wrzucony do restauracji, w której panują wielowarstwowe relacje międzyludzkie, na czele z szefem kuchni, który stara się kierować swoim zespołem podczas wigilijnej zmiany. Ten jednostrzałowy film (tak, naprawdę) z pewnością sprawi, że pozostaniesz głęboko w okopach i nieco nasycony, czekając na sezon 2 The Bear. –Amanda Veitia, dyrektor kreatywny Bon Appétit


Iron Chef: Quest for an Iron Legend

Miałem duże oczekiwania wobec tego rebootu Netflixa z 2022 roku, ponieważ oryginał Food Network z 2005 roku jest powodem, dla którego rozpocząłem karierę w produkcji telewizyjnej o tematyce kulinarnej. Pokaz ma wszystkie oryginalne quirky, zabawy i konkurencyjnych elementów (i komentator Alton Brown i przewodniczący Mark Dacascos są z powrotem i lepiej niż kiedykolwiek), ale naprawdę podniósł swoją grę w kinematografii, obsady, a niektóre nowe wyzwania. Sprawdź to, jeśli chcesz być transportowane z powrotem do miejsca nostalgii Food TV. –Halie Aaron, producent koordynujący Bon Appétit


Chef Jon Kung’s TikTok

Uwielbiam oglądać treści szefa kuchni Jona Kunga na TikTok. Ostatnio opublikował serię zatytułowaną Kroniki Biblioteki Przypraw, w której zagłębia się w przyprawy takie jak 5 przypraw, curry w proszku, kurczak w proszku i biały pieprz. Uwielbiam oglądać te filmy o tle i jak Kung używa ich do tworzenia potraw. -Urmila Ramakrishnan, zastępca dyrektora ds. mediów społecznościowych


Jak zrobić własną czekoladę (Bon Appétit)

Arielle Johnson ma doktorat ze smaku. Naprawdę. Była stypendystką w MIT’s Media Lab, wewnętrznym naukowcem w Noma i ma książkę, która ukaże się w przyszłym roku. W swoim najnowszym filmie dla Bon Appétit opowiada o tym, jak powstaje czekolada, od strąka kakao po temperowaną tabliczkę. Przypomina mi mojego ulubionego nauczyciela przedmiotów ścisłych z liceum, dzięki któremu nawet najbardziej skomplikowane procesy stają się przystępne i zabawne. –MacKenzie Chung Fegan, senior commerce editor


Junior Baking Show, sezon 6

Zamiast ciętych wyzwań, w których kucharze pilnie stawiają czoła przeszkodom, seria The Great British Bake Off oferuje ci wirtualny uścisk przez ekran telewizora. Dlatego, gdy z niecierpliwością czekacie na kolejny sezon Bake Off, zachęcam do dostrojenia się do Junior Baking Show Season 6, wchodzącego na Netflix 17 sierpnia. Piekarze w wieku od 9 do 12 lat stawiają czoła serii technicznych wyzwań i showstopperów, w tym ciastom, chlebom, ciasteczkom i nie tylko. Nie mogę się doczekać, aby zobaczyć, jak 16 najbardziej utalentowanych brytyjskich piekarzy wyczarowuje swoje serca, emanując przy tym urokiem. –Nina Moskowitz, asystentka redaktora naczelnego


Only Murders in the Building

To nie jest tak naprawdę nowojorski program o jedzeniu (nie ma w nim, powiedzmy, wzmianki o Fan Fan Doughnuts w pilocie, tak jak to zrobiła Gossip Girl), ale podobają mi się subtelne sposoby, w jakie jedzenie odgrywa rolę w serialu Hulu Only Murders in the Building. Weźmy na przykład główną bohaterkę, która żywi się wyłącznie dipami, tajemnicze spotkanie na lunchu w (fikcyjnym) Pickle Diner, przejmujący łuk z udziałem omletu i związku wymagającego naprawy, a także sponsora kurczaka w postaci wrapów dla tytułowego podcastu serialu. Obecnie trwa drugi sezon, a odcinki pojawiają się co tydzień. Program jest czystą słodyczą dla mózgu – zabawny do oglądania i łatwy do naśladowania – a to też musi się liczyć. -Sonia Chopra, redaktor wykonawczy


Ratatouille

W dzisiejszych czasach wydaje się, że prawie każdy spędza wakacje w Paryżu. Ale widok miasta świateł na moich kanałach społecznościowych nie zmusił mnie do zaplanowania własnych wakacji. Zamiast tego, zainspirował mnie do ponownego obejrzenia Ratatouille. List miłosny do dobrego jedzenia i szczurów, które zasługują na gwiazdki Michelin, klasyk Disneya Pixara jest doskonałym filmem dla każdego, kto szuka ucieczki na krótką chwilę. Gdy tylko naciśniesz przycisk Play, znajdziesz się na ulicach Paryża. -Esra Erol, starszy menedżer, media społecznościowe