Zhug-Marinated Chicken Thighs

Zhug-Marinated Chicken Thighs

Zhug, pikantny zielony sos z jemeńskimi korzeniami i szerszym zastosowaniem na Bliskim Wschodzie, robi heavy-lifting w przynoszeniu masywnego smaku do tego przyjaznego kurczaka, który wykorzystuje moc brojlera, aby przynieść łatwy char dla tych, którzy są grill-less. Wiele przepisów zhug wymaga kolendry, chili, oleju, czosnku i przypraw. Tutaj opieramy się na sosie Zhoug firmy Trader Joe, który dodaje kardamon do mieszanki, wnosząc warstwę ciepła i głębi. W połączeniu z jogurtem greckim i cytryną, zhug działa zarówno jako marynata, jak i sos wykończeniowy. Jogurt pomaga zmiękczyć mięso w krótkim czasie – wystarczy 20 minut, ale jeśli możesz sobie na to pozwolić, marynowanie przez noc zapewni ci większą kruchość i jeszcze więcej smaku. Odłożona porcja sosu może być przechowywana w lodówce przez cały czas; wystarczy rozrzedzić ją odrobiną wody przed podaniem. Polej nim obficie jasną stronę z pomidorami i cebulą, a następnie zawiń całość w rozgrzany chlebek płaski (dobry jest chlebek Trader Joe’s Indian Style Flatbread, oferowany zarówno w wersji zwykłej, jak i czosnkowej).

Wszystkie produkty prezentowane na stronie Bon Appétit są niezależnie wybierane przez naszych redaktorów. Jednakże, gdy kupisz coś poprzez poniższe linki detaliczne, zarabiamy prowizję partnerską.

Składniki

4 porcje

¾

kubka zwykłego pełnotłustego jogurtu greckiego

½

kubka sosu Zhoug firmy Trader Joe’s lub domowego zhug

2

łyżki. oliwa z oliwek extra vergine, podzielona

2

tsp. Diamond Crystal lub 1¼ łyżeczki Morton soli koszernej, plus więcej

1

cytryna

1½-2

lb. bez skóry, bez kości udka z kurczaka

½

mała czerwona cebula, cienko pokrojona

olej roślinny lub nieprzywierający olej roślinny w sprayu (do stojaka)

1

18-oz. pakiet Trader Joe’s Pita Bread lub Trader Joe’s Indian Style Flatbread (6 pitas lub flatbreads)

1

lb. Campari lub pomidorki koktajlowe, pokrojone w ćwiartki, przepołowione jeśli małe

Świeżo zmielony czarny pieprz

Pietruszka i/lub liście kolendry (do podania; opcjonalnie)

Przygotowanie

Krok 1

Wymieszaj ¾ szklanki zwykłego pełnotłustego jogurtu greckiego, ½ szklanki sosu Trader Joe’s Zhoug lubdomowej roboty zhug, 1 łyżkę. oliwy z oliwek extra vergine, i 2 łyżki Diamond Crystal lub 1¼ łyżki Morton soli koszernej w średniej misce, aby połączyć. Zetrzyj drobno skórkę z 1 cytryny do miski, następnie przetnij cytrynę na pół i wyciśnij sok z 1 połowy. Wymieszaj do połączenia. Pozostałą połówkę cytryny pokrój w 4 kliny; odłóż do podania.

Krok 2

Przełóż ½ szklanki mieszanki jogurtowej do małej miski i schłodź do czasu, gdy będziesz gotowy do podania. Umieść pozostałą mieszankę jogurtową w dużej zamykanej plastikowej torbie. Dodaj 1½-2 lb. bez skóry, bez kości udka kurczaka , zamknij torbę i obróć kurczaka, aby pokryć. Pozostaw w temperaturze pokojowej na 20 minut lub schłodź, obracając torbę od czasu do czasu, do 12 godzin.

Krok 3

Namocz ½ małej czerwonej cebuli, cienko pokrojonej, w małej misce z zimną wodą 10-15 minut.

Krok 4

W międzyczasie, podgrzej brojler. Wyłóż folią blachę do pieczenia z rantem; ustaw w niej druciany stojak. Pokryj stojak olejem roślinnym lub nieprzywierającym olejem roślinnym w sprayu . Wyjmij kurczaka z marynaty, pozwalając, aby nadmiar skapnął z powrotem do torby i przenieś go skórą do góry na stojak; wyrzuć marynatę.

Krok 5

Piecz kurczaka do uzyskania złotego koloru na wierzchu, 6-8 minut. Obróć kurczaka na drugą stronę i piecz, aż stanie się złotobrązowy z drugiej strony, około 5 minut. Obróć kurczaka jeszcze raz i piec, aż góra jest głęboko brązowy i zwęglone w miejscach i mięso jest gotowane przez, około 2 minut. Przełóż na deskę do krojenia i pozostaw na 10 minut.

Krok 6

Umieść jedno 18-oz. opakowanie Trader Joe’s Pita Bread lub Trader Joe’s Indian Style Flatbread (6 pitasów lub flatbreadów) na tym samym stojaku i piecz, aż do uzyskania tostów, około 1 minuty na stronę. (Obserwuj uważnie, aby się nie przypaliły!) Przełóż na talerz; porwij na duże kawałki.

Krok 7

Odsącz czerwoną cebulę i dodaj do średniej miski, wraz z 1 lb. Campari lub pomidorki koktajlowe, pokrojone w ćwiartki, przepołowione, jeśli są małe , i pozostałą 1 łyżką oliwy z oliwek extra vergine ; wymieszaj. Doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Krok 8

Rozrzedzić zarezerwowaną mieszankę jogurtową wodą (ok. 2 łyżki), aż osiągnie konsystencję umożliwiającą jej spryskiwanie.

Krok 9

Aby podać, pokroić kurczaka w poprzek i ułożyć na półmisku z pitą. Kopiec sałatki obok kurczaka. Rozrzuć pietruszkę i/lub liście kolendry (jeśli używasz). Podawaj z sosem jogurtowym i kawałkami cytryny.