To jestHighly Recommend, kolumna poświęcona temu, co ludzie z branży spożywczej mają obsesję na punkcie jedzenia, picia i kupowania w tej chwili.
Kiedy po raz pierwszy zacząłem pracować w kuchni testowej, wtedy starszy redaktor ds. żywności Andy Baraghani otworzył szufladę, pomachał rękami nad jej zawartością i poprosił mnie o wybranie mojej ulubionej. W środku znajdowała się cała gama sokowirówek do cytrusów, od oldschoolowych drewnianych rozwiertaków po metalowe wyciskarki z dźwignią. „Można wiele powiedzieć o osobie w zależności od tego, jakiej sokowirówki używa” – powiedział Andy, nieco złowieszczo. Nie jestem pewna, co to mówi o mnie, ale mojej wyciskarki do owoców Vintage Kitchen nie było nigdzie widać.
Uwielbiam świeżo wyciskany sok z pomarańczy lub grejpfrutów o poranku, ale napełnienie szklanki przy użyciu większości ręcznych sokowirówek wymaga dużo siły i czasu, a elektryczne urządzenia są zazwyczaj trudne do wyczyszczenia lub zbyt głośne, by rozpocząć od nich dzień. Ale dzięki mojej pięknej sokowirówce Vintage Kitchen, wysoką szklankę OJ można mieć w kilka minut przy minimalnym wysiłku.
Po raz pierwszy zetknęłam się z tym typem sokowirówki z blatem kuchennym wiele lat temu, kiedy pracowałam jako commis chef w restauracji, robiąc galony cytrynowego majonezu od podstaw każdego dnia. Tak bardzo mi się spodobała, że kupiłam ją również do swojego mieszkania i od tego czasu jest w mojej kuchni. Dla kogoś, kto jest drobnej budowy i nie jest szczególnie silny – jak ja – dźwignia sprawia, że bez trudu można wydobyć każdy kawałek soku ręcznie, a w przeciwieństwie do niektórych innych wyciskarek, sok nigdy nie eksploduje mi w oczy. Sitko filtruje nasiona i miąższ, a kiedy skończę wyciskanie, po prostu przechylam, aby przelać sok bezpośrednio do szklanki, jigera lub miski do miksowania. Sprzątanie jest łatwe, bo sitko rozkłada się na trzy części, które można myć w zmywarce. Szeroki otwór pasuje do wszystkiego. Od cytryn po grejpfruty, nic nie ma z nim szans – nawet granaty.
Jasne, jest zbyt duży, by schować go w szufladzie Andy’ego na wyciskarki do cytrusów, ale nie mam nic przeciwko eksponowaniu jego zabytkowego piękna na mojej kuchennej półce. Jest ponadczasowa i wytrzymała, sprawdzi się podczas prywatnych kolacji, imprez typu pop-up i, tak, mojej porannej szklanki soku. Od soku z limonki do margarity po sok z granatu do glazurowanego pieczonego kurczaka, od lat jest jednym z moich najbardziej niezawodnych elementów wyposażenia kuchni. Mogę tylko polecić, aby kuchnia testowa również się w niego zaopatrzyła.