Wymaga to nieco więcej zaangażowania niż przeciętny makaron, ale nagrodą jest złociste i błyszczące danie, które jest wspaniałą celebracją letniej kukurydzy – w równych częściach słodkiej, słonej i pikantnej z niewielką nutą ciepła, przywołującą na myśl jej imienniczkę kukurydzę elote.
Podczas mieszania surowe ziarna kukurydzy oddają całą swoją skrobię, a wystarczy kilka chwil gotowania, aby powstały sos stał się gęsty i kremowy (bez użycia ciężkiej śmietany!). Blistering niektóre z kukurydzy, aby zakończyć danie z – albo na kuchence lub grill – jest bardzo zalecane, ale dla uproszczenia, można po prostu gotować te kolby krótko wraz z makaronem zamiast (dodać go do garnka w ostatniej chwili lub tak) przed cięcia jądra off w szerokie paski. Nikt się nie dowie.
Wszystkie produkty prezentowane na Bon Appétit są niezależnie wybierane przez naszych redaktorów. Jednakże, gdy kupisz coś poprzez poniższe linki detaliczne, zarabiamy prowizję partnerską.
Składniki
4 porcje
12
oz. średni makaron (taki jak rigatoni lub gemelli)
sól koszerna
6
uszy kukurydzy, obrane z łupin, podzielone
olej roślinny (opcjonalnie)
4
łyżka niesolonego masła
1
średnia biała lub żółta cebula, drobno posiekana
2
duże chili poblano, przepołowione, usunięte nasiona, grubo posiekane
4
duże ząbki czosnku, cienko pokrojone
½
tsp. płatki czerwonej papryki
½
łyżka mielonego kminu rzymskiego
skórka i sok z 1 dużej limonki
1
filiżanka pokruszonego sera Cotija, podzielona
Przygotowanie
Krok 1
Ugotuj12 oz. średni makaron (taki jak rigatoni lub gemelli) w dużym garnku wrzącej, osolonej wody, mieszając od czasu do czasu, aż bardzo al dente (makaron zakończy gotowanie w sosie), około 2 minuty mniej niż wskazówki na opakowaniu. Odcedź, zachowując 3 filiżanki płynu do gotowania makaronu. Zarezerwuj garnek.
Krok 2
Tymczasem, używając szczypiec, gotuj 2 uszy kukurydzy, pozbawione łusek, bezpośrednio nad średnio-wysokim płomieniem na kuchence, obracając często, aż do zwęglenia i sczernienia w miejscach, 8-10 minut. Kukurydza będzie wydawać dzikie dźwięki poppingu, nie przejmuj się. (Alternatywnie, przygotuj grill na średnio-wysoki ogień; naoliw ruszt olejem roślinnym. Grillować kukurydzę, często obracając, aż do zwęglenia i poczernienia miejscami, 8-10 minut) Pozostaw kukurydzę do ostygnięcia, następnie pokrój ziarna z kolb w plastry.
Krok 3
Wytnij ziarna z pozostałych 4 uszu kukurydzy, pozbawionych łusek, (powinieneś mieć około 4 filiżanek); przenieś surowe ziarna do blendera i dodaj 1½ filiżanki płynu z gotowania makaronu. Przecierać do uzyskania bardzo gładkiej konsystencji, około 2 minut.
Krok 4
Roztopić 4 łyżki niesolonego masła w zarezerwowanym garnku na średnio-niskim ogniu. Gotuj 1 średnią białą lub żółtą cebulę, drobno posiekaną , 2 duże chile poblano, przepołowione, pozbawione pestek, grubo posiekane , i 4 duże ząbki czosnku, cienko pokrojone , mieszając od czasu do czasu, aż zmiękną, ale nie nabiorą koloru, 5-7 minut. Dodaj ½ łyżeczki płatków czerwonej papryki i ½ łyżeczki mielonego kminu i gotuj, mieszając, do uzyskania aromatu, około 45 sekund. Dopraw obficie solą koszerną.
Krok 5
Dodaj przecier kukurydziany do garnka wraz z makaronem. Zwiększa upał do średniej-wysokiej i gotować, mieszając energicznie i dodając do ½ filiżanki zarezerwowany płyn do gotowania makaronu w razie potrzeby, aż makaron jest pokryty w sosie i al dente, około 2 minuty. Zdejmij z ognia i dodaj skórkę i sok z 1 dużej limonki i ½ filiżanki pokruszonego sera Cotija, mieszając energicznie, aby się połączyć.
Krok 6
Podziel makaron pomiędzy miski; dodaj zwęgloną kukurydzę, grubo posiekaną kolendrę i pozostały ½ filiżanki pokruszonego sera Cotija. Podawać z kawałkami limonki do wyciskania.