Makaron z tartym pomidorem i masłem miso

Makaron z tartym pomidorem i masłem miso

Okazuje się, że najlepszy sos do makaronu bez gotowania… jest trochę ugotowany. Jest powód, dla którego klasyczna marinara trwa godzinę na kuchence, lub pasta pomidorowa (sama długo gotowana i głęboko skoncentrowany produkt pomidorowy) jest tak ukochanym składnikiem sosu – pomidory są po prostu lepsze, gdy ich jasna, kwaśna słodycz wisi na gorącej patelni przez jakiś czas. Ale w szczycie lata pomidory są bliskie ideału prosto z targu, a ostatnią rzeczą, jaką chcę robić w gorący wieczór, jest spędzanie godzin na mieszaniu bulgoczącego garnka z sosem. Dlatego, aby uzyskać to, co najlepsze z obu światów, przygotowujemy głęboko pikantny makaron z pomidorami, który jest niezwykle szybki i prawie nie wymaga gotowania.

Do tego przepisu nie trzeba nawet wyciągać noża i deski do krojenia; wszystkie czynności przygotowawcze wykonuje się za pomocą tarki. Tarcie pomidorów tworzy soczystą pulpę, która jest świeża i vegetal-cook, że w dół w wysokiej patelni (aby złapać żadnych rozprysków; holenderski piekarnik działa zbyt) tylko kilka minut, a następnie dodać sos rybny i miso dla jeden-dwa ciosy potężnie pikantne smaki (a także wszystkie sól trzeba, dlatego nie znajdziesz żadnych tutaj). Makaron jest wykończony czarnym pieprzem i masłem, które łączy się z miso, tworząc aksamitną konsystencję. Nie daj się zwieść blademu kolorowi sosu: Jest to danie, do którego będziecie wracać, dopóki pomidory są najdojrzalsze.

Wszystkie produkty prezentowane na stronie Bon Appétit są niezależnie wybierane przez naszych redaktorów. Jednakże, gdy kupisz coś poprzez poniższe linki detaliczne, zarabiamy prowizję partnerską.

Składniki

4 porcje

1

lb. średni makaron (taki jak gemelli lub casarecce)

Sól koszerna

2

funt dojrzałych pomidorów (3-4 duże)

2

łyżka sosu rybnego

3

łyżka białego miso

2

łyżka. oliwa z oliwek extra vergine

4

łyżka niesolonego masła, pokrojonego na kawałki

świeżo zmielony czarny pieprz

cienko pokrojone przyprawione tosty z wodorostów i porwane liście bazylii (do podania)

Przygotowanie

Krok 1

Gotuj1 lb. średni makaron (taki jak gemelli lub casarecce) w dużym garnku wrzącej osolonej wody, mieszając od czasu do czasu, aż al dente. Odcedź, zachowując ½ filiżanki płynu do gotowania makaronu.

Krok 2

W międzyczasie, pokrój cienką rundę z dolnej części 2 funtów dojrzałych pomidorów (3-4 duże). Zaczynając od ściętego końca, zetrzyj każdego pomidora na dużych otworach pudełkowej tarki do średniej miski, aż wszystko co pozostanie to spłaszczona skórka pomidora i łodyga; odrzuć skórki i łodygi.

Krok 3

Wymieszaj 2 łyżki. sos rybny i 3 łyżki białego miso w małej misce aż do uzyskania gładkiej konsystencji.

Krok 4

Podgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek extra-virgin w dużej wysokiej patelni lub dużym holenderskim piekarniku na średnim poziomie. Dodaj starte pomidory wraz z płynem i gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż płyn lekko się zredukuje, 5-7 minut. Dodaj sos rybny i gotuj, często mieszając, aż lekko zgęstnieje, około 2 minut.

Krok 5

Dodaj makaron, 4 łyżki niesolonego masła, pokrojonego na kawałki, i dużo świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Gotuj, często mieszając i dodając zarezerwowany płyn do gotowania makaronu w razie potrzeby, aż masło się rozpuści i makaron będzie pokryty, około 1 minuty.

Krok 6

Podziel makaron między miski i dodaj cienko pokrojone przyprawione przekąski z wodorostów i porwane liście bazylii.