Nie masz ekspresu do kawy? Moka Pot pozwoli Ci się zbliżyć

Nie masz ekspresu do kawy? Moka Pot pozwoli Ci się zbliżyć

Dla Adama Keity, współwłaściciela Daughter Cafe & Wine Bar, kawa przyrządzona w moka pot doskonale oddaje smak Nowego Jorku.

Kultowy moka pot inżyniera Alfonso Bialettiego został wynaleziony we Włoszech w 1933 roku, a do Ameryki Łacińskiej i Australii przywędrował wraz z włoskimi imigrantami w połowie XX wieku. Garnki moka, znane również jako grecas, są często preferowaną metodą parzenia kawy w stylu dominikańskim i kubańskim. (Według artykułu Telemundo o dominikańskiej kawie, „Jeśli nie posiadasz greca, możesz równie dobrze uważać się za hańbę dla swojego narodu!”) Keita – który dorastał w Bronksie, gdzie mieszka duża społeczność dominikańska – mówi, że mocny zapach mocno zaparzonej kawy przypomina mu o jego młodości.

Chociaż moka pot nie zastąpi fachowo zaparzonej porcji espresso, to jest do tego całkiem blisko i jest znacznie łatwiejszy. Keita wyjaśnia, że za pomocą młynka do kawy, dzbanka moka i źródła ciepła można przygotować mocną kawę podobną do espresso, bez nieporęcznego i drogiego urządzenia. Może nie jest to najbardziej wyrafinowany i złożony napar, ale ponieważ jest prosty, niedrogi i trudno go spieprzyć, jest to jeden z naszych ulubionych sposobów parzenia kawy w domu.

Jak działa dzbanek moka?

Dzbanek moka składa się z dolnej komory, w której przechowywana jest woda, koszyka na filtr do zmielonej kawy oraz górnej komory, w której zbiera się gotowa kawa. Mechanika jest dość podobna do perkolatora. Gdy woda w dolnej komorze osiąga temperaturę wrzenia i tworzy parę, ciśnienie wymusza przepływ wody przez koszyk z filtrem, gdzie nasyca ona fusy kawy. W trakcie tego procesu, kawa zbiera się w górnej komorze, aż w końcu płyn przemieszcza się z dołu do góry. To trochę jak magia – górna komora jest całkowicie pusta, ale w ciągu kilku krótkich minut, bum, bum, jest wypełniona kawą.

Dla kogo jest moka pot?

Jeśli wolisz rodzaj jasnego, delikatnego naparu, który możesz uzyskać z Chemexu, moka pot może nie być Twoją filiżanką… kawy. Jeśli jednak wolisz mocną, solidną kawę, dzbanek moka może zapewnić efekty zbliżone do espresso szybko, tanio i bez skomplikowanych procedur. „W moka pot nie chodzi o perfekcję”, mówi Keita. „Nie wymaga dosłownie żadnej energii elektrycznej, tylko ogień. Jest dla ludzi, którzy potrzebują czegoś naprawdę prostego.”

Podobnie jak prasa francuska, moka pot posiada swego rodzaju analogowy urok, co czyni go również idealnym rozwiązaniem na kempingu, w podróży lub w tymczasowych sytuacjach życiowych. „Kiedy myślę o moka pot”, mówi dyrektor kulinarny Bon Appétit Chris Morocco, „myślę o życiu za granicą i skrajnym braku pieniędzy. Za 20 dolarów masz kompletny system kawowy, który nie potrzebuje filtrów ani specjalnych części.” Schowaj jeden w domu teściów, jeśli nie możesz znieść ich przypalonej kawy z dripa.

Jaki jest najlepszy moka pot?

Bialetti Moka Express to niezaprzeczalny klasyk. Z jego błyszczącym srebrnym korpusem i ergonomicznym czarnym uchwytem (który niesławnie topi się nad otwartym płomieniem, jeśli umieścisz go poza środkiem, zmuszając użytkowników do wymiany uchwytu), jest to ikona. Moka Express można znaleźć w rozmiarach od 1 filiżanki (dającej pojedynczą porcję espresso) do 18 filiżanek, ale model 6 filiżanek jest szczęśliwym środkiem.

Image may contain: Appliance

Najlepszy do palników indukcyjnych

Moka Express nie jest kompatybilny z indukcją, ale Bialetti użył oryginalnego modelu jako punktu wyjścia dla różnych iteracji, które są. Obejmuje to Bialetti Venus- stal nierdzewna moka pot z bardziej opływowy projekt (old-school magazyn dla kobiet może powiedzieć gruszki w kształcie zamiast klepsydry), który będzie działać z palnika indukcyjnego.

Bialetti Venus Induction-Capable Moka Pot

Najbardziej estetyczny

„Kuchenny ekspres do kawy Stelton Collar to czysta estetyka” – mówi Keita. Jego pokryty teflonem korpus ze stali nierdzewnej ma kształt cylindryczny i jest przymocowany do prostopadłego uchwytu z drewna. Ten ekspres nie jest też przystosowany do pracy na indukcji.

Stelton Collar Espresso Maker

Najlepszy do oddania

Nie różniąc się zbytnio kształtem od Bialetti Moka Express, Grosche Milano jest dostępny w różnych rozmiarach w kolorach takich jak niebieski, czarny i czerwony. Ale to, co naprawdę odróżnia ten garnek od całej reszty, to jego element zwrotny. Kupując produkt Grosche, pomagasz w finansowaniu zakupu i instalacji biopiaskowych filtrów do wody (które pomagają usuwać patogeny z wody) w społecznościach w Indiach, Malawi, Pakistanie, Filipinach, Południowym Sudanie i Ugandzie.

Image may contain: Appliance

GROSCHE Milano Stovetop Moka Pot

Najlepszy na camping

Jeśli używasz moka potu głównie podczas wędrówek, GSI Outdoors oferuje kompaktową i łatwą w transporcie alternatywę, która zasługuje na miejsce w Twojej kuchni campingowej. „Jest mniejszy niż większość moka pots i jest dostarczany z kubkiem, z którego można pić”, mówi Keita. GSI Outdoors MiniEspresso Set przygotowuje dokładnie jedną podwójną porcję kawy (choć dostępny jest również model z 4 filiżankami), którą zaparza bezpośrednio do filiżanki zamiast do górnej komory za pomocą wąskiej wylewki. Wrzuć go na kuchenkę kempingową i w ciągu kilku sekund będziesz mieć parującą filiżankę kawy.

Image may contain: Appliance, and Mixer

GSI Outdoors Mini Expresso Maker

Jak wyczyścić moka pot (i tak, naprawdę musisz wyczyścić swój moka pot)

Jeśli Twoja kawa wychodzi gorzka i brudna, Twój moka pot może potrzebować głębokiego czyszczenia. „Pomyśl o patelni, na której wczoraj smażyłeś kurczaka” – mówi Maroko. „Odrobina oleju uległa polimeryzacji i przywarła do boku patelni. I może z czasem to się nagromadziło i nie działa tak dobrze, ponieważ powierzchnia gotowania nie jest już tak czysta.” Coś podobnego może się stać z twoim moka pot. Kiedy go używasz i pozwalasz, aby resztki olejków kawowych lub spalona kawa nawarstwiały się, może to wpłynąć na smak Twojej kawy i pozostawić ją w „dziwnym smaku”, jak to ujął Morocco.

Dzbanki moka zazwyczaj nie nadają się do mycia w zmywarce i chociaż płukanie i szybkie wytarcie jest dobre po użyciu, to prawdopodobnie potrzeba nieco więcej niż tylko wody, aby przywrócić Twój dzbanek moka do optymalnej formy. Sekretem, według Keity, jest Cafiza, produkt czyszczący szeroko stosowany w świecie baristów. Jest on przeznaczony do ekspresów do kawy, ale Keita wyjaśnia, że tak naprawdę działa on bardziej jako uniwersalny środek czyszczący do wszelkich urządzeń do parzenia kawy, a nawet naczyń kuchennych. „Jest to najbardziej niezawodny środek czyszczący”, wyjaśnia, mówiąc, że używa go również do czyszczenia swoich patelni. „Eliminuje oleje i w zasadzie czyści wszystko”.

Kiedy twój dobrze kochany moka pot dostanie trochę osadu, po prostu upuść go do wiadra z gorącą wodą z łyżeczką proszku Cafiza i pozwól mu się namoczyć przez około dwie godziny. Po wyjęciu może pozostać brązowy osad, ale Keita wyjaśnia, że należy go zetrzeć gąbką. Zaleca on, aby moka pot była czyszczona co kilka tygodni.

Proszek do czyszczenia ekspresów do kawy Urnex Cafiza