Czas to płaskie koło, o czym świadczy doktryna Friedricha Nietzschego o wiecznym powracaniu, a także niedawne odrodzenie się w mediach społecznościowych dwuskładnikowego makaronu szpinakowego.
Niezwykle prosty przepis na makaron – który wymaga tylko mąki i szpinaku, blendowanych w robocie kuchennym, aż do uzyskania ciasta, i który po raz pierwszy pojawił się w przepisie Jamiego Olivera z 2016 roku – znów robi furorę.
Jej pierwszy występ w roli Małej Miss Popularności rozpoczął się w zeszłym roku, gdy wideo z dwuskładnikowym makaronem Pici ze szpinakiem Olivera z Super Family Classics stało się wirusowe na TikTok. Od tego lata, szmaragdowy kolor noods są z powrotem, i jakoś nawet łatwiejsze z kształtowania riff z deweloperem receptury Nisha Melvani (@cookingforpeanuts), że szybko zgarnął ponad 100.000 polubień na Instagramie i zrodził knockoffs jak kołowrotek z Angelo Coassin (@cookingwithbello) w końcu czerwca, że dostał prawie 400.000 polubień.
While Oliver’s original recipe called for hand-rolled pici pasta-which is like thicker, shorter spaghetti-Melvani’s noodle-shaping technique emulates the method used to make Chinese scissor-cut noodles, which are often made from flour and water: She snips edge pieces of pasta dough from a flattened disk, letting them fall directly into boiling water.
From start to finish, Melvani’s variation of two-ingient spinach pasta is so speedy that the limiting reagent is literally waiting for a pot of water to come to a boil. Bez miksera ręcznego, bez ugniatania, bez wałka, bez jajek. Zarówno Melvani jak i Coassin wrzucają swój dwuskładnikowy makaron do szybkiego pesto. Coassin używa szpinaku zamiast tradycyjnej bazylii, co daje pełny posiłek w około 12 minut i sześć składników, plus kilka szczypt soli.
W oparciu o kilka prób, dostosowałem podstawową metodę, aby uprościć mierzenie i rozwiązać problem lepkości podczas procesu krojenia.
Oto jak zrobić makaron ze szpinakiem:
Doprowadź do wrzenia garnek mocno osolonej wody. W robocie kuchennym, blitz razem równe części wagowe mąki uniwersalnej i świeżego szpinaku. Jeśli nie masz wagi kuchennej, celuj w około 1 czubatą filiżankę mąki i 4 ciasno upakowane filiżanki szpinaku. Wyrabiaj pulsacyjnie, aż powstanie kulka zielonego ciasta. (W swoim oryginalnym przepisie Oliver pisze: „Nie powinno być lepkie, chcesz uzyskać konsystencję playdough [sic], więc dodaj trochę więcej mąki, jeśli trzeba.”)