Nie możemy powiedzieć wystarczająco dużo dobrego o tych przepisach na bakłażany. Zanim jednak do tego dojdziemy: Czy wiesz, że bakłażan jest jagodą? Tak, to owoc, który rośnie na krótkim krzaku z dużymi liśćmi. Jagody ukrywają się pod tymi liśćmi, stąd określenie „nightshade” Im więcej wiesz.
Teraz, wracając do tego, dlaczego kochamy ten owoc (!) i te przepisy. Szczyt sezonu na bakłażany przypada na okres od późnego lata do wczesnej jesieni, a istnieje wiele popularnych odmian, takich jak duże bakłażany kuliste, długie i chude bakłażany japońskie oraz bakłażany bajkowe, które mają piękną, pasiastą skórkę. Wszystkie mają dość łagodny smak i działają jak gąbki, wchłaniając wszystko, z czym są gotowane, niezależnie od tego, czy są to przyprawy takie jak kminek, sosy takie jak marinara, czy po prostu oliwa z oliwek. Poniżej przedstawiamy najlepsze dania z bakłażana, w tym baba ganoush, bakłażan parm, ratatouille i wiele innych.