Możesz zrobić świeży makaron w domu bez ani jednego żółtka, nony czy maszynki do makaronu w zasięgu wzroku. To proste, obiecujemy! Ten styl makaronu, z tylko dwóch składników – mąki semoliny i wody – jest powszechny w południowych Włoszech. Szukaj napisu „rimacinata” na torebce mąki semoliny. Oznacza to drobniejsze mielenie, które najlepiej nadaje się do produkcji makaronu. Zwykła mąka uniwersalna lub chlebowa może się sprawdzić w bogatym w jajka cieście makaronowym, ale nie sprawdzi się w tej chudszej wersji – otrzymany makaron będzie mulisty i rozmiękły po ugotowaniu.

Użycie gorącej wody skraca czas wyrabiania ciasta do zaledwie kilku minut, a krótki odpoczynek pozwala uzyskać ciasto tak jedwabiste, że wystarczy wałek, aby ułożyć je w sprężyste, półprzezroczyste arkusze. Dla dokładności, odmierz wodę po jej zagotowaniu i kontroluj chęć zrobienia ciasta zbyt mokrym. Będzie wydawało się nieco suche, ale szybkie zagniecenie i krótki odpoczynek w szczelnie zamkniętej torbie działa transformująco. Po prawidłowym przygotowaniu makaron tak łatwo się wałkuje, że nie trzeba nawet oprószać powierzchni mąką.

Prosty sos, z dużą ilością pomidorów z późnego sezonu i dobrym masłem, odzwierciedla tę prostotę. Przygotowanie sosu w dużym, holenderskim piekarniku jest kluczowe, aby było wystarczająco dużo miejsca do delikatnego podrzucania makaronu bez ryzyka jego połamania.

Wszystkie produkty prezentowane na stronie Bon Appétit są niezależnie wybierane przez naszych redaktorów. Jednakże, gdy kupisz coś za pośrednictwem poniższych linków detalicznych, zarabiamy prowizję partnerską.

Składniki

4 porcje

2

filiżanki (250 g) mąki z semoliny, plus więcej do posypania

¼

filiżanki oliwy z oliwek extra vergine

4

ząbki czosnku, cienko pokrojone

½

łyżki. płatki czerwonej papryki

2

pints Sun Gold lub pomidory cherry, przepołowione, podzielone

sól koszerna

4

łyżka niesolonego masła, pokrojonego na kawałki

1

łyżka colatury (sosu anchois) lub sosu rybnego

2

oz. Parmezan (około 1½ filiżanki), drobno starty, plus więcej do podania

4

łyżki. rozdarta bazylia, podzielona

Przygotowanie

Krok 1

Używając widelca, wymieszaj 2 filiżanki mąki z semoliny i ⅔ filiżanki właśnie przegotowanej wody w średniej misce, aż mąka będzie zwilżona i będzie wyglądała na kamienistą. (Mieszanina może wyglądać na suchą, ale w miarę odpoczynku będzie się w pełni nawilżać. Jeśli jednak pozostaną duże plamy suchej mąki, możesz dodać do 1 łyżki dodatkowej wody) Wyrabiaj ciasto w misce, aż powstanie gładkie, spójne ciasto, około 3 minut. Przełóż do zamykanej plastikowej torby i zamknij, wyciskając całe powietrze. Pozostaw ciasto w temperaturze pokojowej na 1-4 godziny.

Krok 2

Podziel ciasto na 4 części. Pracując z jednym kawałkiem ciasta i trzymając pozostałe ciasto szczelnie zamknięte w torbie, rozwałkuj je na powierzchni (nie trzeba podsypywać mąką) na długi, wąski prostokąt o grubości 1/16″-. Lekko posyp mąką (zapobiegnie to przywieraniu); zaczynając od krótszego końca, złóż arkusz na trzy części (nie dociskaj zbyt mocno; chcesz, aby ciasto nie przyklejało się do siebie). Potnij ostrym nożem na wstążki o szerokości ¾”. Delikatnie rozwiń makaronowe wstążki i przenieś je na lekko posypaną mąką blachę do pieczenia. Powtórz z pozostałymi 3 kawałkami ciasta.

Krok 3

Podgrzej ¼ filiżanki oliwy z oliwek extra vergine w dużym Dutch oven lub innym ciężkim garnku na średnim ogniu. Dodaj 4 ząbki czosnku, cienko pokrojone , i ½ łyżeczki pokruszonych płatków czerwonej papryki ; gotuj, często mieszając, aż czosnek stanie się bladozłoty i aromatyczny, około 2 minut. Wmieszaj 1 pint Sun Gold lub pomidory cherry, przepołowione , dużą szczyptę soli koszernej , i ¼ szklanki wody. Przykryj, zmniejsz ogień do średnio-niskiego i gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż pomidory pękną i staną się puszyste, 6-8 minut.

Krok 4

W międzyczasie, gotuj świeży makaron w dużym garnku wrzącej, osolonej wody, mieszając od czasu do czasu, aż będzie ledwo miękki, około 1 minuty.

Krok 5

Używając szczypiec, przenieś makaron do garnka z sosem pomidorowym. Dodaj 4 łyżki niesolonego masła, pokrojonego na kawałki, 1 łyżkę colatury (sosu anchois) lub sosu rybnego, pozostałe 1 pint Sun Gold lub pomidorków koktajlowych, przepołowionych, 2 uncje drobno startego parmezanu, oraz 2 łyżki rozdartej bazylii. Używając szczypców lub drewnianej łyżki, gotuj, mieszając i dodając kilka łyżek płynu do gotowania makaronu, jeśli to konieczne, aż makaron będzie pokryty i błyszczący, około 2 minut. Dopraw solą.

Krok 6

Rozdziel makaron pomiędzy płytkie miski i dodaj więcej drobno startego parmezanu i pozostałe 2 łyżki rozdartej bazylii.

Do przodu: Ciasto makaronowe może być wykonane 1 dzień wcześniej. Przechowywać pod przykryciem i schłodzić. Doprowadzić do temperatury pokojowej przed użyciem.