Lasagna nie zawsze musi być bombą jelitową w naczyniu do zapiekanek. Ta lżejsza, jaśniejsza wersja rozbija formę i zrzuca warstwy z mielonym kurczakiem, cukinią i dużą ilością cytryny i ziół. Obranie cukinii i starcie jej na tarce o małych otworach gwarantuje, że rozpuści się ona w klopsikach podczas gotowania, pozostawiając je delikatne i soczyste. Robienie klopsików, przyrumienianie ich, a następnie rozbijanie wydaje się sprzeczne z intuicją, ale jest to łatwy i skuteczny sposób na uzyskanie głębokiego brązowego koloru i towarzyszącego mu bogatego smaku bez rozgotowywania mięsa. W trakcie gotowania klopsiki będą luźne i opadające – to nic złego! Doskonałość nie jest tutaj celem. Odłamki zwykłego makaronulasagna są niezbędne w tej pogoni za makaronową wolnością.
Wszystkie produkty prezentowane na Bon Appétit są niezależnie wybierane przez naszych redaktorów. Jednakże, gdy kupisz coś poprzez poniższe linki detaliczne, zarabiamy prowizję partnerską.
Składniki
4 porcje
1
duża cukinia (około 12 uncji.), obrana, drobno starta (ok. 1½ szklanki)
1½
szklanki panko
1
łyżka suszonego oregano
1
łyżka czosnku w proszku
1
łyżka papryki
6
łyżka oliwa z oliwek extra vergine, podzielona
2
łyżka Diamond Crystal lub 1¼ łyżki soli koszernej, plus więcej
1
funt mielonego kurczaka
½
filiżanka drobno posiekanego koperku
½
filiżanka drobno posiekanej pietruszki
1
28-oz. puszka całych, obranych pomidorów
1
duża szalotka, cienko pokrojona
8
oz. świeżej ricotty
1
tsp. drobno starta skórka z cytryny
10
oz. makaron lasagna, połamany na 2-3 części
2
3×2″ paski skórka z cytryny, cienko pokrojone
Drobno posiekany koperek i starty parmezan (do podania)
Przygotowanie
Krok 1
Używając mocnej drewnianej łyżki lub gumowej szpatułki, energicznie wymieszaj1 dużą cukinię (około 12 uncji.), obrana, drobno starta (około 1½ filiżanki), 1½ filiżanki panko, 1 łyżka suszonego oregano, 1 łyżka czosnku w proszku, 1 łyżka papryki, 1 łyżka oliwy z oliwek extra-virgin, i 2 łyżki Diamond Crystal lub 1¼ łyżeczki soli koszernej w dużej misce, aż do połączenia i prawie jak pasta. Dodaj 1 lb. mielonego kurczaka , ½ filiżanki drobno posiekanego koperku , i ½ filiżanki drobno posiekanej pietruszki i wymieszaj aż do całkowitego połączenia (nie musisz się martwić o nadmierne mieszanie; mieszanka będzie miękka).
Krok 2
Podgrzej 1 łyżkę oliwy z oliwek extra vergine w dużym piecu holenderskim lub innym ciężkim garnku na średnim ogniu. Używając #16 cookie scoop (około ¼ filiżanki), porcjuj połowę mieszanki mięsnej (klopsiki nie muszą być idealnie okrągłe; rustykalny wygląd jest dobry) i dodaj bezpośrednio do garnka. Gotuj, bez zakłóceń, aż dobrze się zrumieni pod spodem, 5-8 minut. Ostrożnie obróć klopsiki na drugą stronę i gotuj, aż druga strona będzie złotobrązowa, 5-8 minut (nie szkodzi, jeśli klopsiki nadal będą wyglądały na niekształtne). Używając łyżki cedzakowej, przenieś na duży talerz. Wlać 1 łyżkę oliwy z oliwek extra vergine do garnka i powtórzyć proces z pozostałą mieszanką mięsną.
Krok 3
Wróć wszystkie klopsiki do garnka, a następnie dodaj jedną 28-oz. puszkę całych, obranych pomidorów , lekko zgniatając rękami, 1 dużą szalotkę, cienko pokrojoną , i pozostałe 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine ; dopraw solą. Zmniejsz ogień do średniego, przykryj garnek i gotuj klopsiki i sos, delikatnie mieszając od czasu do czasu (nie szkodzi, jeśli klopsiki zaczną się rozpadać), aż sos lekko zgęstnieje, 15-20 minut.
Krok 4
W międzyczasie ubij razem 8 uncji świeżej ricotty. świeżą ricottę , 1 łyżkę drobno startej skórki z cytryny , i dużą szczyptę soli w małej misce, aż będzie gładka; odstaw cytrynową ricottę na bok.
Krok 5
Ugotuj 10 uncji makaronu lasagna, połamanego na 2-3 kawałki, w dużym garnku z wrzącą, osoloną wodą, mieszając od czasu do czasu, aż będzie nieśmiało al dente.
Krok 6
Używając szczypiec, wrzuć makaron do garnka z sosem i gotuj, delikatnie mieszając, aż sos pokryje makaron.
Krok 7
Rozdziel makaron pomiędzy płytkie miski i nałóż na każdą z nich łyżkę zarezerwowanej cytrynowej ricotty. Na wierzchu połóż dwa 3×2″ paski skórki z cytryny, cienko pokrojone , drobno posiekany koperek i starty parmezan .
Zrób to wcześniej: Klopsiki i sos można przygotować 3 dni wcześniej; ostudź. Przełóż do szczelnego pojemnika, przykryj i schłódź. Cytrynowa ricotta może być przygotowana 1 dzień wcześniej. Cover and chill.