Brown Butter Peach Cobbler

Brown Butter Peach Cobbler

  • Całkowity czas

    1 godzina 20 minut

W samym sercu lata, świeże, soczyste brzoskwinie nie wymagają towarzystwa – ale dodanie ciasta, ciastka lub herbatników, aby zrobić domowy cobbler brzoskwiniowy jest niewątpliwie mile widziane. Definicja cobbler może obejmować jedną lub więcej z trzech polew, w zależności od tego, kogo pytasz.

Ten łatwy przepis na cobbler brzoskwiniowy pochodzi od Bena Bynuma, współwłaściciela filadelfijskich restauracji Warmdaddy’s, Relish i South Jazz Kitchen, i należy do obozu ciasta. Najpierw wylewa zrumienione roztopione masło na dno naczynia do pieczenia przed dodaniem ciasta po jednej chochli na raz, aby stworzyć efekt falowania, który po upieczeniu daje chrupiące konstelacje karmelizowanych kawałków przerywanych ciepłymi plasterkami brzoskwiń. Użycie puszkowanych lub mrożonych brzoskwiń może zapewnić pewną wygodę w przygotowaniu tego letniego przepisu na deser, ale Bynum decyduje się macerować świeże brzoskwinie w cynamonie, brązowym cukrze i buzdyganku, aby uzyskać letni smak, którego nie da się pobić. Nadzienie brzoskwiniowe nakłada się łyżką na ciasto, które pęcznieje wokół owoców, tworząc teksturę przypominającą ciasto z chrupiącym wierzchu i lepką podstawą.

Podawaj ten świeży brzoskwiniowy cobbler z gałką lodów waniliowych, świeżo ubitą śmietaną lub mżawką zwykłego jogurtu jako pyszne zakończenie kolacji przy grillu.

Ingredients

8–10 Servings

5

peaches (about 1½ lb.)

2

Tbsp. dark brown sugar

1

tsp. ground cinnamon

½

tsp. mielony buzdyganek

2

filiżanki (400 g) cukier granulowany, podzielony

1

filiżanka (2 laski) niesolonego masła

2

filiżanki (250 g) uniwersalna mąka

1

łyżka proszku do pieczenia

1

łyżka Diamond Crystal lub ½ łyżeczki Morton kosher salt

2

cups whole milk

1

Tbsp. vanilla extract

Preparation

Step 1

Place a rack in middle of oven; preheheat to 375°. Peel peaks from 2 peaches. Przepołowić i usunąć pestki z wszystkich brzoskwiń. Pokrój w plastry o grubości ¼”. Przełóż do dużej miski; dodaj brązowy cukier, cynamon, buzdyganek i ¼ szklanki cukru pudru i wymieszaj. Odstaw na czas przygotowania polewy (co najmniej 20 minut).

Krok 2

Gotuj masło na małej patelni na średnim ogniu, często mieszając, aż się spieni, a następnie zbrązowieje, 5-7 minut. Wlej brązowe masło do naczynia do pieczenia 13×9″. Ubij mąkę, proszek do pieczenia, sól i pozostałe 1¾ filiżanki cukru w średniej misce. Ubij mleko i wanilię, a następnie wlej ciasto do naczynia do pieczenia za pomocą kadzi, tak aby masło wirowało i mieszało się z ciastem. Top with peaches.