Faszerowane papryki

Faszerowane papryki

Ten oldschoolowy przepis na nadziewane papryki został zainspirowany przez włosko-amerykańską babcię gospodarza wideo BA, Brada Leone. Dla niej, mieszanka nadzienia jest święty: połączenie mielonej wołowiny i wieprzowiny, gotowany biały ryż, przyprawy w tym kminek i wędzonej papryki, orzechy włoskie dla dodatkowej tekstury, i rodzynki dla odrobiny słodyczy. Tymczasem parmezan odgrywa podwójną rolę: dodaje pikantną nutę do nadzienia i jest posypany na wierzchu, aby stworzyć ładną brązową i serową skórkę. Nonna Leone dusiła swoje papryki w soku pomidorowym, a nie w marinarze czy pomidorach w puszce, zarówno po to, by utrzymać koszty na niskim poziomie, jak i dlatego, że te bardziej chrzęszczące składniki zbytnio zmniejszyłyby się w piekarniku, wypalając się przed pełnym ugotowaniem papryki.

Jeśli po raz pierwszy nadziewasz warzywa, ten prosty przepis (lub ten wegetariański) jest doskonałym miejscem do rozpoczęcia. Czerwone, żółte lub zielone papryki zrobią – tylko upewnij się, że są wolne od miękkich miejsc lub skaz. Aby pomóc im pozostać w pozycji pionowej, odetnij nieco spód każdej z nich, aby papryki siedziały płasko w naczyniu do pieczenia. Napełnij papryki mieszanką mięsa i ryżu do samej góry (a nawet trochę ponad nią), ponieważ nadzienie skurczy się podczas gotowania.

Te nadziewane papryki są jeszcze lepsze, gdy robi się je z wyprzedzeniem. Zainwestuj trochę czasu na przygotowanie, składając i gotując nadziewane papryki do 2 dni naprzód, a następnie przechowuj w lodówce i odgrzewaj w naczyniu do zapiekania przed podaniem na niedzielną kolację lub posiłek w tygodniu.

Składniki

4 porcje

3

łyżka. oliwa z oliwek extra vergine

1

duża cebula, drobno posiekana

¼

filiżanka posiekanych orzechów włoskich

6

ząbek czosnku, drobno posiekany

1

łyżka. pasta pomidorowa

½

łyżka pieprzu cayenne

½

łyżka mielonego kminu rzymskiego

½

łyżka mielonej kurkumy

½

łyżka wędzonej papryki

¼

filiżanka białego wytrawnego wina

1

łyżka sól koszerna, plus więcej

świeżo zmielony czarny pieprz

½

funt mielonej wołowiny (20% tłuszczu)

½

funt mielonej wieprzowiny

1

filiżanka ugotowanego ryżu

¼

filiżanka złotych rodzynek

2

oz. Parmezan, drobno starty (około ½ filiżanki), podzielony

4

średnie lub 6 małych papryk, dowolny kolor

4

filiżanki soku pomidorowego (100% sok)

Przygotowanie

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 350°. Rozgrzej olej na dużej patelni na średnim ogniu. Gotuj cebulę, często mieszając, aż stanie się półprzezroczysta i zacznie brązowieć, 10-15 minut. Dodaj orzechy włoskie, czosnek, koncentrat pomidorowy, cayenne, kminek, kurkuma i papryka i gotować, stale mieszając, aż połączone i czosnek jest zmiękczona, 2-3 minuty. Dodaj wino i gotuj, mieszając, aż się lekko zredukuje, 1-2 minuty. Dopraw solą i pieprzem.

Krok 2

W dużej misce wymieszaj rękami wołowinę, wieprzowinę i pozostałą 1 łyżkę soli. Włóż ryż, rodzynki i ¼ filiżanki sera drewnianą łyżką i wymieszaj dobrze do połączenia. Dodaj mieszankę cebulową i wymieszaj drewnianą łyżką, aż do połączenia.

Krok 3

Odetnij dolne zgrubienia papryki, aby stworzyć płaski koniec, aby mogły stać pionowo. (Nie golić zbyt wiele lub nadzienie będzie wyciekać.) Cut cienki plaster z łodygi końce papryki, aby usunąć szczyty, a następnie scoop out nasion i membran; discard. Łyżka mieszanki mięsnej do papryki, naciskając na mieszankę, aby zapakować nadzienie aż do samej góry.

Krok 4

Ułóż papryki w małym holenderskim piekarniku lub naczyniu do pieczenia. Wlać wokół nich sok pomidorowy, pozostawiając około 1″ papryki odkrytej.

Krok 5

Na wierzchu nadziewanej papryki umieścić pozostałą ¼ szklanki sera; doprawić pieprzem. Przykryj folią i piecz 1 godzinę. Odkrywamy i kontynuujemy pieczenie, aż papryka będzie miękka, a ser zrumieniony, jeszcze około 30 minut.