Ten oldschoolowy przepis na nadziewane papryki został zainspirowany przez włosko-amerykańską babcię gospodarza wideo BA, Brada Leone. Dla niej, mieszanka nadzienia jest święty: połączenie mielonej wołowiny i wieprzowiny, gotowany biały ryż, przyprawy w tym kminek i wędzonej papryki, orzechy włoskie dla dodatkowej tekstury, i rodzynki dla odrobiny słodyczy. Tymczasem parmezan odgrywa podwójną rolę: dodaje pikantną nutę do nadzienia i jest posypany na wierzchu, aby stworzyć ładną brązową i serową skórkę. Nonna Leone dusiła swoje papryki w soku pomidorowym, a nie w marinarze czy pomidorach w puszce, zarówno po to, by utrzymać koszty na niskim poziomie, jak i dlatego, że te bardziej chrzęszczące składniki zbytnio zmniejszyłyby się w piekarniku, wypalając się przed pełnym ugotowaniem papryki.
Jeśli po raz pierwszy nadziewasz warzywa, ten prosty przepis (lub ten wegetariański) jest doskonałym miejscem do rozpoczęcia. Czerwone, żółte lub zielone papryki zrobią – tylko upewnij się, że są wolne od miękkich miejsc lub skaz. Aby pomóc im pozostać w pozycji pionowej, odetnij nieco spód każdej z nich, aby papryki siedziały płasko w naczyniu do pieczenia. Napełnij papryki mieszanką mięsa i ryżu do samej góry (a nawet trochę ponad nią), ponieważ nadzienie skurczy się podczas gotowania.
Te nadziewane papryki są jeszcze lepsze, gdy robi się je z wyprzedzeniem. Zainwestuj trochę czasu na przygotowanie, składając i gotując nadziewane papryki do 2 dni naprzód, a następnie przechowuj w lodówce i odgrzewaj w naczyniu do zapiekania przed podaniem na niedzielną kolację lub posiłek w tygodniu.
Składniki
4 porcje
3
łyżka. oliwa z oliwek extra vergine
1
duża cebula, drobno posiekana
¼
filiżanka posiekanych orzechów włoskich
6
ząbek czosnku, drobno posiekany
1
łyżka. pasta pomidorowa
½
łyżka pieprzu cayenne
½
łyżka mielonego kminu rzymskiego
½
łyżka mielonej kurkumy
½
łyżka wędzonej papryki
¼
filiżanka białego wytrawnego wina
1
łyżka sól koszerna, plus więcej
świeżo zmielony czarny pieprz
½
funt mielonej wołowiny (20% tłuszczu)
½
funt mielonej wieprzowiny
1
filiżanka ugotowanego ryżu
¼
filiżanka złotych rodzynek
2
oz. Parmezan, drobno starty (około ½ filiżanki), podzielony
4
średnie lub 6 małych papryk, dowolny kolor
4
filiżanki soku pomidorowego (100% sok)
Przygotowanie
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 350°. Rozgrzej olej na dużej patelni na średnim ogniu. Gotuj cebulę, często mieszając, aż stanie się półprzezroczysta i zacznie brązowieć, 10-15 minut. Dodaj orzechy włoskie, czosnek, koncentrat pomidorowy, cayenne, kminek, kurkuma i papryka i gotować, stale mieszając, aż połączone i czosnek jest zmiękczona, 2-3 minuty. Dodaj wino i gotuj, mieszając, aż się lekko zredukuje, 1-2 minuty. Dopraw solą i pieprzem.
Krok 2
W dużej misce wymieszaj rękami wołowinę, wieprzowinę i pozostałą 1 łyżkę soli. Włóż ryż, rodzynki i ¼ filiżanki sera drewnianą łyżką i wymieszaj dobrze do połączenia. Dodaj mieszankę cebulową i wymieszaj drewnianą łyżką, aż do połączenia.
Krok 3
Odetnij dolne zgrubienia papryki, aby stworzyć płaski koniec, aby mogły stać pionowo. (Nie golić zbyt wiele lub nadzienie będzie wyciekać.) Cut cienki plaster z łodygi końce papryki, aby usunąć szczyty, a następnie scoop out nasion i membran; discard. Łyżka mieszanki mięsnej do papryki, naciskając na mieszankę, aby zapakować nadzienie aż do samej góry.
Krok 4
Ułóż papryki w małym holenderskim piekarniku lub naczyniu do pieczenia. Wlać wokół nich sok pomidorowy, pozostawiając około 1″ papryki odkrytej.
Krok 5
Na wierzchu nadziewanej papryki umieścić pozostałą ¼ szklanki sera; doprawić pieprzem. Przykryj folią i piecz 1 godzinę. Odkrywamy i kontynuujemy pieczenie, aż papryka będzie miękka, a ser zrumieniony, jeszcze około 30 minut.