Czy ciastka ryżowe to makaron? Absolutnie nie. Czy można je traktować jak makaron? Jak najbardziej tak! Ciastka ryżowe mogą wejść niemal wszędzie tam, gdzie mieszka makaron. Cacio e pepe? W pikantnym sosie z wódką? Z pesto z jarmużu? Sprawdzone, sprawdzone, sprawdzone. Nie wymagają tyle wody, co garnek makaronu i mogą być gotowane bezpośrednio w sosie z odrobiną płynu, jak to zrobiono tutaj po szybkim schrupaniu ciastek ryżowych na naoliwionej patelni. Zapomniałeś ustawić timer? Placki ryżowe są wyrozumiałe i pozostają chrupiące i sprężyste nawet przy odrobinie dodatkowego czasu gotowania. Szukaj chudych pałeczek świeżych lub mrożonych (rozmrożonych w chłodnej wodzie) ciastek ryżowych w próżniowo zamkniętych torebkach. Jeśli możesz znaleźć tylko monety pokrojonych ciastek ryżowych, te też się sprawdzą.
Wszystkie produkty przedstawione na Bon Appétit są niezależnie wybierane przez naszych redaktorów. Jednakże, gdy kupisz coś poprzez poniższe linki detaliczne, otrzymamy prowizję partnerską.
Składniki
4 porcje
1
lb. cylindrycznych koreańskich ciastek ryżowych (około 2½” długości)
2
Tbsp. olej roślinny
6
cebula
6
łyżka niesolonego masła, pokrojonego na kawałki, podzielona
3
filiżanki świeżych ziaren kukurydzy (z około 3 dużych uszu)
3
łyżka. białe lub żółte miso
2
łyżka octu z wina ryżowego
1
łyżka sosu sojowego
1
łyżka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1
łyżka olej sezamowy
sól koszerna
Przygotowanie
Krok 1
Opłucz 1 lb cylindrycznych koreańskich ciastek ryżowych (około 2½” długości) pod chłodną bieżącą wodą. Odsącz i osusz ręcznikiem kuchennym. Podgrzej 2 łyżki oleju roślinnego na dużej, nieprzywierającej patelni na średniej wysokości. Gotuj ciastka ryżowe, potrząsając patelnią od czasu do czasu, aż staną się złotobrązowe i chrupiące pod spodem, 7-10 minut (ciastka ryżowe mogą się zbijać i jest to normalne), a następnie przenieś je na talerz.
Krok 2
W międzyczasie, oddziel ciemnozielone części od 6 szalotek i cienko pokrój; odłóż na bok. Białe i bladozielone części pokrój w poprzek na 1-calowe kawałki.
Krok 3
Gotuj 4 łyżki niesolonego masła, pokrojonego na kawałki, na tej samej patelni na średnim ogniu, aż stanie się złotobrązowe i orzechowe, około 45 sekund. Dodaj białe i bladozielone części scallions i 3 filiżanki świeże ziarna kukurydzy (z około 3 dużych uszu); gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż kukurydza jest pęcherzyki w miejscach, 6-8 minut. Dodaj 3 łyżki białego lub żółtego miso , 2 łyżki octu z wina ryżowego , 1 łyżkę sosu sojowego i ¾ szklanki wody; rozbij miso za pomocą żaroodpornej gumowej łopatki, aby się rozpuściło. Doprowadzić sos do wrzenia; gotować aż sos zgęstnieje i przylgnie do kukurydzy, około 2 minut.
Krok 4
Przywróć placki ryżowe do patelni i dodaj 1 łyżkę świeżo zmielonego czarnego pieprzu
. świeżo zmielony czarny pieprz, 1 łyżkę oleju sezamowego, i pozostałe 2 łyżki niesolonego masła, pokrojonego na kawałki; gotuj, często podrzucając, aż placki ryżowe będą pokryte, około 2 minuty. Spróbuj i dopraw solą koszerną.
Krok 5
Rozdziel ciastka ryżowe i sos pomiędzy płytkie miski; polej je zarezerwowanymi ciemnozielonymi częściami szalotki.