Prosta Carbonara

Prosta Carbonara

Z chrupiącymi kawałkami wieprzowiny, pieprzną nutą i aksamitnym sosem serowym wzbogaconym jajkami, carbonara jest tak samo łatwa do przygotowania na kolację, jak i o 2 w nocy po długiej zabawie. Jest to jedno z charakterystycznych dań Rzymu i podobnie jak cacio e pepe i inne przepisy na makarony tej klasy, jej prostota wymaga odpowiedniej techniki i wysokiej jakości składników. Peklowane mięso dodaje potrawie słonej głębi i choć guanciale jest najbardziej tradycyjnym wyborem, to pokrojona w kostkę pancetta lub boczek również dobrze się sprawdzają. Żółtka jaj nadają sosowi carbonara soczystą konsystencję i złocisty odcień, więc jeśli tylko możesz, kupuj świeże jaja z gospodarstwa. A jeśli chodzi o ser i makaron, to jest to czas, aby wydać trochę więcej: Kup klin sera Romano lub prawdziwego Parmigiano Reggiano i ładne pudełko spaghetti, bucatini lub rigatoni.

Słowo o technice: Aby osiągnąć charakterystyczny połysk kremowego sosu, dodawanie składników w odpowiednim czasie i temperaturze jest kluczowe dla każdego przepisu na carbonarę. Ubijanie ćwierć szklanki gorącej wody z makaronu do surowej mieszaniny jaj i wyłączenie ciepła przed dodaniem do makaronu pomaga połączyć wszystko razem w błyszczący, emulgowany sos bez nadmiernego gotowania żółtek. Następnie szybko wymieszaj wszystko razem i dodaj więcej wody z gotowania makaronu, aby rozrzedzić sos w razie potrzeby.

Podczas kolacji to danie z makaronu jest dobrze podane w towarzystwie talerza zieleniny, ale kiedy jesteś w trakcie spędzania czasu po godzinach, po prostu chwyć za widelec.

Wszystkie produkty prezentowane w Bon Appétit są niezależnie wybierane przez naszych redaktorów. Jednakże, gdy kupisz coś za pośrednictwem poniższych linków, otrzymujesz prowizję partnerską.

Składniki

4 porcje

3

łyżki soli koszernej, plus więcej

4

uncje guanciale (solone podgardle wieprzowe), pancetta (włoski boczek) lub bekonu

2

uncje. Parmezan lub Pecorino Romano

4

duże żółtka jaj

2

duże jaja

świeżo zmielony czarny pieprz

2

łyżka oliwy z oliwek extra vergine

1

funt. spaghetti, bucatini, lub rigatoni

Przygotowanie

  1. Krok 1

    Podgrzej 6 qt. wody w dużym garnku na wysokiej temperaturze. Kiedy woda zacznie parować, dodaj 3 łyżki soli i przykryj garnek pokrywką (to doprowadzi wodę do wrzenia szybciej).

    Krok 2

    Podczas gdy czekasz na wodę, zrób małe przygotowania. Wyjmij 4 uncje guanciale z opakowania i pokrój w około 1 x 25″ paski. Zetrzyj drobno 2 oz. sera i odłóż jedną czwartą sera na później.

    Krok 3

    Ubij 4 żółtka i 2 całe jajka w średniej misce, aż nie pozostaną smugi, następnie wymieszaj z pozostałym startym serem. Dodaj kilka korbek pieprzu i odstaw na bok.

    Krok 4

    Pracując obok garnka, podgrzej 2 łyżki oleju w dużym Dutch oven lub innym ciężkim garnku na średnim poziomie. Dodaj guanciale i gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż będzie chrupiące wokół krawędzi, 7-10 minut.

    Krok 5

    Zdejmij garnek z ognia. Używając drewnianej łyżki, wyłowić guanciale i przenieść do małej miski. Wlej tłuszcz do żaroodpornej miarki, następnie dodaj z powrotem około 3 łyżki do garnka. Wyrzuć pozostały tłuszcz.

    Krok 6

    Ugotuj 1 lb. makaron we wrzącej wodzie, mieszając od czasu do czasu, 2 minuty krócej niż podano w instrukcji. Tuż przed makaronem jest gotowy, czerpać 1¾ filiżanki płynu gotowania makaronu z tego samego żaroodpornego miarki.

    Krok 7

    Dodaj 1 filiżankę zarezerwowany płyn gotowania makaronu do holenderskiego piekarnika i doprowadzić do wrzenia na średnim poziomie. Odcedź makaron w durszlaku, a następnie przenieś do holenderskiego piekarnika.

    Krok 8

    Gotuj makaron, stale i energicznie mieszając, aż będzie al dente, a woda zredukuje się o połowę, około 2 minuty. Zdejmij garnek z ognia.

    Krok 9

    Ubij ¼ filiżanki wody z makaronu do mieszanki jajek, następnie bardzo powoli wlej do holenderskiego piekarnika, ciągle mieszając, aż ser się rozpuści i jajko zgęstnieje tworząc błyszczący sos. Dopraw solą, jeśli to konieczne. Rozrzedź sos pozostałym płynem z gotowania makaronu, dodając po łyżce stołowej, aż będzie miał konsystencję gęstej śmietany (najprawdopodobniej nie użyjesz całego).

    Krok 10

    Wmieszaj guanciale i podziel makaron pomiędzy miski. Top z papryką i zarezerwowanym serem.

    Uwaga redaktora: Ten przepis został pierwotnie wydrukowany w naszym wydaniu ze stycznia 2018 roku. Zajrzyj tutaj, aby poznać więcej naszych najlepszych przepisów na makarony