Roasted Squash Vampiro Tacos

Roasted Squash Vampiro Tacos

Zainspirowane ukochaną przekąską uliczną z meksykańskiego stanu Sinaloa, te wegetariańskie tacos vampiro (podgrzane i chrupiące tortille, które pokrywają się roztopionym serem przed nałożeniem) zamieniają klasyczne carne asada na cienkie karmelizowane kawałki kabaczka doprawione wędzoną papryką, kminem rzymskim, kolendrą i pieprzem cayenne. Tortille kukurydziane są tutaj pokryte dużą ilością sera Oaxaca i gotowane na patelni, aż brzegi staną się chrupiące i popękane – pomyśl gdzieś pomiędzy quesadillą a tostadą. Tacos podawane są z jasnym ogórkowym pico de gallo, który dzięki dużej dawce skórki z limonki staje się jeszcze szybszy, nadając mu super-ładny cytrusowy smak, który równoważy słodycz kabaczka i bogactwo sera.

Ten przepis świetnie sprawdza się z zimowym kabaczkiem każdego rodzaju, od delicata do honeynut. Czas pieczenia może się różnić w zależności od rodzaju kabaczka, którego używasz, więc upewnij się, że masz go na oku, jeśli zmieniasz rzeczy.

Wszystkie produkty przedstawione na Bon Appétit są niezależnie wybierane przez naszych redaktorów. Jednakże, gdy kupisz coś za pośrednictwem poniższych linków, otrzymujesz od nas prowizję partnerską.

Składniki

4 porcje

SQUASH

1

mały kabaczek (około 1¼ lb.), przepołowiony, nasiona usunięte

3

łyżka oliwy z oliwek extra vergine

2

łyżka wędzonej papryki

łyżka soli koszernej Diamond Crystal lub ¾ łyżki soli Morton

łyżka. mielony kminek

1

łyżka mielonej kolendry

½

łyżki. pieprzu cayenne

SALSA I ASSEMBLY

1

angielski ogórek cieplarniany

2

limonki

1

mała czerwona cebula, drobno posiekana

1-2

chili serrano, drobno posiekane

1

filiżanka posiekanej kolendry

tsp. Diamond Crystal lub 1 łyżka soli koszernej Morton, plus więcej

8

oz. Ser Oaxaca

12

małych tortilli kukurydzianych

nieprzywierający olej roślinny w sprayu

Crema mexicana lub kwaśna śmietana (do podania)

Przygotowanie

  1. SQUASH

    Krok 1

    Rozgrzej piekarnik do 450°. Pokrój 1 mały kabaczek (około 1¼ lb.), przepołowiony, z usuniętymi nasionami , na kliny o grubości 1½”-, następnie pokrój w poprzek na kawałki o grubości ¼”-. Przenieś na dużą blachę do pieczenia z obręczą. (Skropić 3 łyżkami oliwy z oliwek extra vergine i posypać 2 łyżkami wędzonej papryki , 1½ łyżki Diamond Crystal lub ¾ łyżki Diamond Crystal. Diamond Crystal lub ¾ łyżeczki Morton soli koszernej , 1½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego , 1 łyżeczkę mielonej kolendry , i ½ łyżeczki pieprzu cayenne ; wymieszaj, aby równomiernie pokryć. Rozłóż na pojedynczą warstwę. Piecz kabaczek, obracając w połowie, aż stanie się miękki i złoto-brązowy, 22-27 minut.

  2. SALSA I ASSEMBLY

    Krok 2

    Podczas gdy kabaczek się piecze, pokrój 1 angielski ogórek szklarniowy na pół wzdłuż i wydłub nasiona łyżką; odrzuć. Drobno posiekaj ogórek i umieść w małej misce. Zetrzyj drobno skórkę z 2 limonek do miski. Przetnij limonki na pół i wyciśnij sok z 3 połówek. Dodaj 1 małą czerwoną cebulę, drobno posiekaną, 1-2 chili serrano, drobno posiekane, w zależności od tego jak ostre są twoje chile i jakie masz preferencje, 1 filiżankę posiekanej kolendry, oraz 1½ łyżeczki soli koszernej Diamond Crystal lub 1 łyżeczkę soli Morton i wymieszaj do połączenia. Skosztuj salsy ogórkowej i dopraw ją większą ilością soli, jeśli to konieczne. Pozostałą część limonki pokroić na cząstki; odłożyć do podania.

    Krok 3

    Zetrzeć 8 uncji sera Oaxaca

    . Ser Oaxaca

    na dużych otworach tarki. Rozgrzej suchą, dużą, nieprzywierającą patelnię na średnim ogniu. Ułóż 4 lub 5 kawałków pieczonego kabaczka na patelni w koło o wielkości tortilli, następnie posyp 3 łyżki sera. Na wierzchu ułóż 1 z 12 małych tortilli kukurydzianych i delikatnie dociśnij. Ułóż jeszcze 1 lub 2 tacos na patelni, w zależności od wielkości patelni. Lekko posmaruj tortille nieprzywierającym olejem roślinnym w sprayu i gotuj, aż ser się rozpuści i będzie lekko złoty wokół krawędzi, 1½-2 minuty. Odwróć i gotuj po drugiej stronie, aż tortille zaczną chrupać, 2-3 minuty. Przełóż tacos na talerze. Powtórz proces, pracując w partii 2 lub 3, aby uzyskać 12 tacos w sumie.

    Krok 4

    Podawaj tacos z salsą ogórkową, crema mexicana lub kwaśną śmietaną, i zarezerwowanymi kawałkami limonki.